Reportaj

Published on October 15th, 2016 | by Marius

0

Bogdan Stihi, marele pictor

Marius Tița

Bogdan Stihi era o forță a naturii și a picturii. Privindu-l la șevalet sau în expozițiile sale gândeai că nu va muri niciodată și pictura sa nu va fi uitată niciodată. Din păcate, amândouă aceste gânduri imposibile au devenit realitate.

Pictorul Bogdan Stihi s-a născut în ziua de 16 octombrie a anului 1929, în Tighina Basarabiei, oraș pe malul Nistrului de unde privește nesfârșitul Răsăritului. A studiat pictura la București, cu renumitul pictor Adam Bălțatu, despre care puțini își mai amintesc că era și profesor. Bogdan Stihi s-a impus din primele clipe și a fost apreciat. Cum termină facultatea primește bursa “Storck”, pictează și desenează, expune și participă la saloane internaționale. Primește premii prestigioase din întreaga lume pentru pictură dar și pentru gravură sau ilustrația de carte. A plecat dintre noi în ajunul Crăciunului din 2009, anul când rotunjise 80 de ani.

Bogdan Stihi a scris o frumoasă pagină din istoria picturii românești, cu o creație în cea mai bună tradiție a șevaletului interbelic, profund profesionist, sigur în exprimare, stăpân pe gesturi și opțiuni. Artistul a abordat toată gama de subiecte, de la portret și nud, la peisaj și natura statică. Are puternice compoziții cu personaje, în jurul unei mese ce încununează un moment de viață și muncă sau o stare de spirit cum ar fi nevoia de comunicare și împărtășire. Oamenii săi sunt reali și profunzi, regăsindu-se într-o pictură solară cu toate ale lor. Rareori se râde în pânzele sale, este multă preocupare și entuziasmul este scurt și drămuit. Este o seriozitate care îl copiază pe impunătorul artist, care zâmbea în culoare și lumină. A pictat mult și intens și a plecat în vremurile în care uitarea vine în următoarea secundă. Este nedrept, desigur, dar repetarea ne face să ne deprindem cu asta. Din când în când, în muzee și galerii, în licitații și pe acest site ne amintim de un mare pictor român, pe numele său Bogdan Stihi, și ne bucurăm de creația sa.

4

2 3

Autoportrete

5 6

Portretul soției, Elena Stihi

10 7 11

Lae Chioru

12 13

14.1 14.2 14.3 14 15.1

Casa pescarului

15 16

17 18

iulie 2012 – prima expoziție retrospectivă după dispariția pictorului, ultima sa expoziție

20.1 20.2

20 21 24

25 2726

1

Mihnea Tița, la expoziția Bogdan Stihi din 2012

Tags: , , ,


About the Author



Back to Top ↑