Reportaj

Published on iulie 17th, 2017 | by Marius

0

Bologna – a satirical impression, by Florian Doru Crihană

Marius Tița

Florian Doru Crihană este unul dintre numele mari ale desenului satiric. I-am zis astfel acestui domeniu artistic, deși trebuie să definim mai bine termenii și când vorbim de caricatură. Este vorba de desenul care pornește de la idei, ba chiar acestea au prioritate. Se făcea fie un desen destul de simplu dar care transmitea un mesaj, ca un banc sau ca o pildă filosoficească. Caricatura a ajuns o adevărată artă, în prezent, desenul simplu de care vorbeam fiind înlocuit cu o creație plastică impecabilă. Gălățeanul Florian Doru Crihană a fost mereu din zona celor dăruiți cu talent plastic dar și cu spirit. Astfel, creațiile sale sunt alegorii, metafore, critici pline de sarcasm, evocări criptice, exuberanțe satirice, istorii redesenate.

Descoperind Bologna, magnificul dar destul de puțin cunoscutul oraș italian, artistul se dezlănțuie într-o epopee grafică de mare calitate și spirit strălucitor, care a ratat ocazia de a fi descoperită chiar la Bologna dar a căpătat șansa de a fi văzută pentru prima dată la Galați. Să-l admirăm pe Florian Doru Crihană în arta sa plastică dar și în scris, în impresiile sale satirice despre Bologna.

Bologna – a satirical impression

Bologna este un oraș-cetate din nordul Italiei. Este denumit „orașul roșu” pentru culoarea acoperișurilor și fațadelor sale. Este un oraș de tradiție antică, la început locuit de etrusci și mai târziu de romani, astăzi cunoscut pentru viața sa culturală și universitară. Aici se afla cea mai veche universitate din Europa – 1088. In secolul al XII-lea s-a ajuns ca in Bologna sa existe 180 de turnuri. Motivatia nu este foarte clara, o ipoteza fiind nevoia de aparare din acea vreme. In acelasi timp s-au construit cele 12 porti de-a lungul zidului de aparare al cetatii. Bologna are 38 km de porticuri. Multe tronsoane s-au construit datorita nevoii de cazare a studentilor, s-au adaugat camere la etajele 1 ale cladirilor, ele fiind sustinute de stalpi.

Catedrala, canalele subterane, festivalurile si multe alte subiecte au constituit stimulentul cercetarilor mele. Unele documente le-am gasit greu, nefiind accesibile la prima cautare.

Un oras impresionant care m-a determinat sa-l studiez si sa-l reprezint in lucrarile mele.

 

Furca web

Piazza Nettuno

Ce efort minunat de a ascunde si proteja fantana lui Neptun! Era anul 1915 cand se prevedeau in oras bombardamentele Primului Razboi Mondial. Piata se afla chiar in centru,  langa Piazza Maggiore.

.

Porcul lui Napoleon

Porcul lui Napoleon

Un personaj cunoscut pentru capturile sale. Napoleon Bonaparte cucereste Bologna in 1795 iar in 1796 opreste Festa della Porchetta. A fost ultima manifestare din istorie a unui festival grandios.

La sfarsitul spectacolului se aruncau alimente de pe una din cladirile din piata. Conform traditiei: carne de porc prajita. Era o batalie pentr a prinde ceva. Odata s-au aruncat monede din aur si argint. Se construiau care romane care erau trase de cai, carucioare trase de porci. Alte reprezentatii: echilibristica pe sfoara, Saltul prin cercul de foc, piramida oamenilor. In litografii de pot vedea multe butoaie. Se amenaja un bazin incare pluteau corabii, se ridicau movile, se fixau trasee prin montarea unor garduri din tufe. Aveau loc focuri de artificii si vanzari de porci.

.

titanic web

Titanic in Gradinile Margherita

I Giardini Margherita a fost un important loc de intalnire pentru indragostiti. Gradina s-a inaugurat in 1879 si poarta numele Reginei Margherita. Este un loc cunoscut pentru sosirea biciclistilor din cursa Giro dell Emilia.

.

carul alegoric

Carul alegoric

Un car alegoric din Festa della Porchetta purtand orasul reprezentat prin Basilica Santuario della Madonna di San Luca, cladirile  si vestitele turnuri medievale.

.

Festa

Festa

O imagine reprezentativa pentru festivalul medieval al purcelusului. Cea mai impunătoare dintre butaforiile spectacolului era arcul de triumf. Apare in toate litografiile sub forme diferite, de la editie la editie.

Alla bona Porcellina, Sù sù tutti a chi ne vole, Venga via senza parole, Che l’è cotta in la cucina, Alla bona Porcellina.” Astfel începe un poem „pop“ de Giulio Cesare Croce (1550-1609), – povestitor originar din San Giovanni in Persiceto, poem dedicat sărbătorii porcului (Porchetta sau Porcellina), un festival bolonez, care se tinea pe 24 august, în timpul sărbătorii de Sf. Bartolomeu. Festivalul a fost initiat in secolul al XIII-lea. Ultima sărbătoare a fost pe 24 august 1796. De atunci, cand Senatul pierdea puterea din Bologna, urmare a dominației franceze („revoluția“ a intrat în oraș 20 mai 1796), festivalul nu s-a mai tinut. Chiar și în rândul cetățenilor din Bologna, puțini oameni știu de existența medievalei „sărbători afripturii de porc“. O celebrare cu „viață lungă“ (cel puțin șase sute de ani), care ne spune lucruri interesante despre societatea medievală si epoca moderna timpurie, nu numai la Bologna.

Tramvaiul cu cai

Tramvaiul cu cai

Lucrarea a fost realizata pentru a pune in evidenta Piazza del Mercato. Era o piata a cailor, disparuta astazi. Era anuala si tinea 15 zile. Unele fotografii arata ca mai tarziu a fost o piata de maruntisuri, un bazar.

.

Curcubeul

Curcubeul

Bologna este vestita pentru canalele sale subterane adunate din raurile: Savena, Aposa, si Reno. Aceasta zona este una dintre cele mai spectaculoase, cu minicascade, canale interne, bazine din lemn, punti pentru spalatorese, motiv pentru care i-am acordat doua lucrari.

Viorile si pianul

Viorile si pianul

Orasul este un centrulal muzicii cu mai multe festivaluri: muzica clasica, jazz, rock.

.

Maria web

Maria

Heraldica Archiginnasio este un complex mural care a atras interesul vizitatorilor si studentilor dintotdeauna. Stemele au avut ca scop intarirea puterii institutiei. Asa cum familiile instarite aveau. Sunt 6.000 de piese. Sunt sloganuri si inscriptii care fac trimiteri la intelect si morala. La inceput au fost doar ale profesorilor. Acum sunt pe coridoare, scari si in salile de clasa.  Sunt distribuite pe orizontala sau inconjoara placi comemorative. Indica originea studentului, locul de nastere. Palatul Archiginnasio s-a ridicat pentru a se constitui intr-un sediu unic al invatamantului universitar. Constructia dateaza din secolul al XVI -lea, cand Piazza Maggiore a fost drastic reamenajata din ordin papal. Astazi cladirea gazduieste Biblioteca Municipala Archiginnasio si Teatrul Anatomic.

.

Acvila Web

Acvila

.

Jesus Web

Eliberarea lui Barabas – Festa della Porchetta

Festivalul a avut loc timp de cinci secole între anii 1249 – 1796 în Piazza Maggiore. Evenimentul de zece zile se încheia cu lansarea porcului fript de pe acoperişul palatului comunal. Uşor de imaginat hărmălaia din piaţă, oamenii isi cam pierdeau cumpatul.

.

Sirena

Sirena

Foarte aproape de locul in care se desfasurau manifestarile Festivalului Porcului se afla Fantana lui Neptun. Neptun este strajuit in cadrul compozitiei de patru sirene cu dispozitive arteziene. Una dintre cele mai cunoscute reprezentatii ale festivalului era saltul unui om prin cercul de foc.

.

Subteran Web

Subteran

Imaginea prezinta un canal subteran asa cum arata astazi. Desigur ca am impodobit tavanul curbat cu stalactite de forma turnurilor disparute, sugerand ca ele trebuie cautate sub pamant.

.

Towers Web

Turnurile

Vestitele turnuri ale Boloniei – mandria nobililor – din care au ramas doar cateva.

.

Tramvaiul cu cal web

Tramvaiul

Tramvaiul cu cai ar fi putut deveni un simbol al orasului, atat de intens a fost folosit pentru transportul din oras.

 Show room

Față în față

Motocicletele Ducati si Turnurile magarilor. Față în față vechi si nou intr-o expozitie la inaltime.

.

City of Jazz

Orasul Jazzului

Orașul Bologna are un trecut și o tradiție muzicală comparabilă cu alte numai câteva orașe din Europa.
Orașul si-a dezvoltat de-a lungul secolelor o tradiție muzicală de o importanță extraordinară, iar din 1450 are o catedra universitara pentru lecturam musicae. Pe lângă faptul că este una dintre destinațiile preferate pentru muzicieni profesioniști din toată Italia, Academia Filarmonica a constituit o autoritate de necontestat în domeniul compoziției muzicale. Acesta a oferit avize tehnice, fapt muzical chiar și la instituțiile superioare, cum ar fi  Capela Papală din Roma, pentru aplicarea decretelor în domeniul artei și muzicii, în special, pentru tehnica contrapunctului.

Astazi s-a ajuns la stadiul in care Bologna este numita “Orasul Jazzului”.

.

Bila

Evadare in noapte

În 1249 a avut loc Bătălia de la Fossalta între guelfi şi ghibelini. Prinţul Enzio de Sardinia a fost capturat şi ţinut prizonier în Bologna timp de 23 de ani. Legenda spune că Enzio se bucura de o anumită libertate, în urma căreia s-a căpătat cu câţiva moştenitori. Cea mai îndrăzneaţă evadare din cuşca sa a fost fuga într-un coş de nuiele pusă la cale împreună cu frumoasele sale, dintre care una l-a dat de gol din prea multă pasiune.

.

constitution of Bologna

Constitutia

În 1796 Napoleon cucereşte Bologna făcând-o capitala Republicii Cispadane. A fost elaborată prima constituţie, care s-a votat la întâlnirea din biserica San Petronio. Tortellini – simbolul culinar al orasului.

cosul lui Enzo

Coșul lui Enzo

Palazzo Re Enzo și-a luat numele de la Enzio din Sardinia, fiul lui Frederick al II-lea, care a fost prizonier aici din 1249 până la moartea sa în 1272.

Palatul a fost construit între anii 1244-1246 ca o extensie a Palazzo del Podestà din apropiere, care s-a dovedit insuficient pentru exigentele comunei Bologna. De aceea, inițial era cunoscut ca Palatium Novum (“Palatul Nou”).

La trei ani după finalizarea palatului, Enzio a fost capturat de Guelphs la bătălia de la Fossalta și, după o scurtă ședere în Anzola, a fost mutat aici, unde a rămas până la moarte. Enzio a fost lăsat liber în palat în fiecare zi, dar noaptea el era ținut într-o cușcă agățată de tavan. De asemenea, i s-a permis să se întâlnească cu femei: se menționează trei fiice naturale, dar o legendă vorbește despre un al patrulea fiu pe care l-a avut de la o țărancă, Lucia di Viadagola. Fiul a fost numit Bentivoglio, de la cuvintele “Amore mio, ben ti voglio” pe care le-a spus iubitului său (adică “Dragostea mea, m-am îndrăgostit de tine”), și el ar fi strămoșul familiei Bentivoglio, conducători ai Boloniei.

În 1386, Antonio di Vincenzo a terminat Sala dei Trecento (“Sala celor trei sute”), care trebuia să devină arhiva orașului. Ultimul etaj a fost în mare parte renovat în 1771 de Giovanni Giacomo Dotti. Prezentul aspect gotic datează de la restaurarea din 1905 din datorita lui Alfonso Rubbiani.

În partea dreaptă a palatului se află accesul la capela Santa Maria dei Carcerati, adica “a condamnatilor la moarte”.

.

Saragozza Gate

Poarta Saragozza

Poarta Saragozza numită şi Poarta Sacră, este una dintre porţile medievale ale oraşului. Este un monument important, deoarece anual de desfaşoară in zona procesiunea purtării icoanei Maicii Domnului care este coborâtă pe colină de la Sanctuarul San Luca(stânga), trece prin Poartă şi ajunge la catedrala San.Pietro(dreapta). In centru se afla Catedrala Sf. Sofia din Constantinopol.

.

Solstitiu de iarna la Bologna

Solstitiu de iarna la Bologna

“Linia meridiană a lui Giovanni Domenico Cassini”
Biserica San Petronio găzduiește, un marcaj sub forma unei linii de meridian incrustate pe pavajele culoarului din stânga în 1655. A fost calculată și proiectată de astronomul Giovanni Domenico Cassini, care a predat astronomia la Universitatea Bologna. O linie de meridiană nu indică timpul, ci o zi a anului și linii de meridian au fost folosite pentru a determina cu precizie lungimea anului solar. La 66,8 metri (219 ft), este unul dintre cele mai mari instrumente astronomice din lume, permițând măsurători care au fost pentru acel moment precise; Cassini și Domenico Guglielmini au publicat o brosura ilustrată a modului în care meridianul a fost realizat în 1695. Raza soarelui patrunde printr-un orificiu din tavanul bisericii si ajunge la destinatie exact la Solstitiul de iarna. Procesul este o confirmare a corectitudinii Calendarului Gregorian.

.

fatada

Fațada catedralei

Fatada neterminata a catedralei. Peste tot in Europa Occedentala am intalnit catedrale cu cate o parte din constructie netermintata – de obicei turnurile. In cazul Boloniei, catedrala San Petronio a ramas fara fatada. Si… acelasi mister, nu se stie de ce.

trasee tramvai

Linii de tramvai in Bologna

Linia Meridiana a lui Cassini este trasata pe podea in interiorul catedralei San Petronio. Are un punct se pornire si unul de sosire asemanator cu traseul unui tramvai. De aceea am multiplicat aceste linii si le-am scos in piata. Tramvaiele chiar circulau prin zona, prin Piazza Maggiore.

Rețeaua de tramvai din Bologna a fost o rețea în funcțiune intre anii 1880-1963. În 1877 Consiliul Local Bologna a aprobat licitația pentru concesionarea de șase linii de tramvai cu cai. A fost un concurs pentru concesionarea și construcția liniilor, din care a ieșit câștigător al Companiei Anonime a Tramvaielor și a Căilor Ferate din Roma, Milano și Bologna (STFE), fondată în 1877.

.

Towers of Bologna

Turnurile orasului

Simboluri ale Boloniei reunite intr-o imagine: canalele cu depozite de apa si Turnurile medievale.

Portile orasului

Porțile orașului

Filatura şi Porţile oraşului
(San Felice, San Vitale, Maggiore, Galliera, San Donato, Mascarella, Castiglione, Sant’Isaia, Lame, San Mamolo, Saragozza)

.

legenda 4 cruci

Legenda celor patru Cruci

Secondo una leggenda medievale, le quattro Croci, poste su colonne e conservate nella basilica di S. Petronio, sarebbero state erette sul finire del IV secolo da sant’Ambrogio di Milano in quattro punti importanti della città di allora. La tradizione trova una suggestiva corrispondenza tra le dediche delle Croci, ai Santi, alle Vergini, agli Apostoli ed Evangelisti ed ai Martiri e l’intitolazione delle quattro chiese che sant’Ambrogio eresse a Milano fuori dalle mura romane.

.

legenda 2

Una dintre cele patru Cruci

Un tur prin Bologna

Un tur prin Bologna

În 1926, Antonio Cavalieri Ducati și cei trei fii ai săi, Adriano, Marcello, și Bruno Cavalieri Ducati au fondat Società Scientifica Radio Brevetti Ducati din Bologna pentru a produce tuburi vidate, condensatoare și alte componente radio. În 1935 au ajuns la un succes suficient pentru a-si permite construirea unei noi fabrici în zona Borgo Panigale a orașului. Producția a fost menținută în timpul celui de-al doilea război mondial, în ciuda faptului că fabrica Ducati este a fost o țintă repetată a bombardamentelor aliatilor.

În 1950, după ce au fost vândute peste 200.000 de motoare Cucciolos, în colaborare cu SIATA, firma Ducati a oferit publiculi în sfârșit propria motocicletă Cucciolo. Această primă motocicletă Ducati a fost una de 48 cc, greutate de 44 kg, cu o viteză maximă de 64 km / h. Ducati a renunțat curând la numele “Cucciolo” în favoarea “55M” și “65TL”.

Mortadella. În mod tradițional, umplutura de carne de porc a fost măcinată într-o pastă folosind un mortar consistent și pistil. Două pietre funerare romane din muzeul arheologic de la Bologna prezintă astfel de mortare. În mod alternativ, în conformitate cu Cortelazzo și Zolli Dizionario Etimologico della Lingua Italiana 1979-88, Mortadella da numele unui salam roman aromat cu mirt în loc de piper.

Filatura Bologn

Bologna rotativa

Ducati – motorul Filaturii

Teatro Comunale

Sanctuarul lui San Luca – este situat pe varful unui deal – Monte della Guardia, some 300 metri deasupra nivelului orasului. Se poate ajunge acolo printr-o cale acoperite de arcade lunga de 3,8km – 666 arcade – construita in perioada 1674-1793. Porticurile au fost construite pentru a proteja icoana pe timpul procesiunii. Un cortegiu pleaca anual dela Catedrala San Pietro, prin centru Boloniei pana la Sanctuar. La inceput aceasta alee a porticurilor gazduia icoane si capele ridicate de familii din oras.

Teatrul este de fapt o opera, una dintre cele mai importante din Italia. O personalitate care si-a facut faima aici a fost dirijorul Arturo Toscanini.

A City Occupied by Students

Orașul studenților

Un oras ocupat de studenti. Necesarul de spatii de cazare a dus la construirea camerelor iesite in afara cladirilor si sustinute de coloane intarite de arcade.

Copernicus' Room in Bologna

Camera studentului Copernic în Bologna

După o încercare nereușită de a asigura o delegare de la Frombork pentru nepotul său Nicolaus Copernicus, Episcopul de Warmia – Lucas Watzenrode, a decis în vara anului 1496 să-l trimită la Universitatea din Bologna. Fondată în secolul al XI-lea, Școala de drept din Bologna s-a bucurat de o reputație foarte bună, în special printre oamenii de știință prusaci bogați, cum ar fi Lucas Watzenrode, care a studiat acolo la începutul anilor ’70. Watzenrode a obținut o diplomă în drept canonic în 1473 și mai târziu a lucrat ca lector acolo pentru o perioadă scurtă de timp, de aici convingerea că o educație juridică ar îmbunătăți șansele nepotului său în căutarea unei canonerii Frombork și o carieră ecleziastică de succes în viitor .

În octombrie 1496, Copernic s-a înscris la Bologna Facultatea de Drept. La început, locuia în apropiere de Porta Nuova și s-a mutat mai târziu, alături de fratele său, mai aproape de Facultățile de Matematică și Astrologie din apropiere de San Salvatore. La începutul lunii ianuarie 1497, el și-a înscris numele în registrul studenților juriști germani , format din tineri cercetători germani de diferite naționalități, respectiv cehi, polonezi, lituanieni, maghiari și danezi. În luna octombrie a aceluiași an, Copernic a primit canoneria Frombork, mult așteptată, iar de atunci costurile studiilor sale au fost acoperite.

.

12 studenti ai lui Jesus

Cei 12 studenti ai lui Cristos vizitandu-l pe San Domenico in Bologna

San Domenico este întemeitorul Ordinul calugărilor dominicani, “Câinii” lui Dumnezeu.

Au fost denumiţi cu teamă „Călugării din Frăţia Neagră” sau mai rău, „Câinii Domnului”. Însă dincolo de toate controversele şi misterele, deloc puţine, care-i înconjoară, Ordinul Dominicanilor este de fapt unul dintre cele patru mari ordine monastice din interiorul Bisericii Romano-Catolice. Cu toate amînuntele şi detaliile specatuloase care rezultă din acest statut.

Domenico's Rosary

Mătania lui San Domenico înconjurand orașul

The Two Mules

Turnurile măgarilor.

Turnurile au fost inaltate cand două mari familii cele mai bogate din oras, Asinelli si Garisenda s-au luat la intrecere in incercarea de a ridica, fiecare, cel mai inalt turn din cetate. Turnul Garisenda a fost ridicat pe un teren nedecvat (ca de altfel si alte turnuri din Italia, acesta fiind principalul motiv pentru care, desi rezista pana in ziua de azi, sunt inclinate pana la limita prabusirii) si a inceput sa se incline inca de pe cand era construit. De aceea, el nu a mai apucat să fie terminat. Intre 1351 si 1360 autoritatile i-au mai redus din inatime tocmai pentru a nu se prabusi sub propria greutate: acum are 48 metri. Turnul de langa el, Asinelli, se inalta pana astazi la 97 de metri, dar si el a inceput sa se aplece spre “rivalul” lui ridicat de familai Garisenda.

hydraulic system

Sistemul hidraulic al măgarilor.

În trecut, mare parte din industria orașului era alimentată de energia produsă de apă. Prin urmare, canalele de apă împânzeau orașul atât prin subteran cât și la suprafață. Acum, doar câteva dintre ele mai sunt vizibile. Lucrarea sugereaza ca ar fi existat o circulatie a apei pornita de la adapatul magarilor si finalizata printr-o arteziana uriasa la cele doua turnuri cunoscute ale orasului.

AFBConferenzaGalvani

Conferinta asupra broastelor in Piazza Galvani

Luigi Aloisio Galvani (latină: Aloysius Galvanus, 9 septembrie 1737 – 4 decembrie 1798) a fost un medic, fizician, biolog și filozof italian, care a descoperit electricitatea animalelor. Este recunoscut ca pionier al bioelectromagneticii. În 1780, el a descoperit că mușchii picioarelor de broască moartă au răspuns cu un impuls atunci când au fost loviți de o scânteie electrică. Aceasta a fost una dintre primele încercări în studiul bioelectricității, un domeniu care studiază în continuare modelele electrice și semnalele de la țesuturi precum nervii și mușchii.

Piata Galvani se afala in spatele catedralei San Petronio, in fata Universitatii.

Licitatie de matase in Piazza Magiore

Licitaţie de mătase în Piazza Maggiore


Bologna a fost timp de secole un mare centru industrial și cel mai important sector al industriei a fost de productia de mătase. La sfârșitul secolului al XVII-lea
au existat 119 mori pentru producerea de matase in Bologna. Reteaua de canale a constituit principala sursa de energie in sistemul de productie. Morile puneau in miscare marile rotoare ale filaturilor si aceasta miscare de rotatie ajungea pana la micutul mosor. Piazza Maggiore este principala piata a orasului si una dintre primele spatii de acest tip din Italia. Piata este marginita de importante edificii. A fost locul principal in care se facea negustorie cu matase.

Ponte dei Porci

Puntea Porcilor

… si nelipsita mortadela.

:)

 

Tags: ,


About the Author



Back to Top ↑