Eveniment

Published on martie 10th, 2015 | by Marius

0

Constantin Filimon – expoziție-concurs și povești cu prieteni

Marius Tița

Constantin Filimon a fost un frumos și iubit membru al grupului de artiști frumoși și iubiți din Neamț,

Inevitabil, Constantin Filimon nu este foarte cunoscut în afara plaiurilor nemțene, acolo unde colegii de șevalet și frescă îi cinstesc memoria, alături de cei care s-au bucurat să îi aibă creația în colecții. S-a născut la 25 mai 1936, la Piatra Neamţ , în 1967 a absolvit Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti unde i-a avut ca profesori pe Ciucurencu și Traian Brădean iar după facultate a făcut cursurile de pictură bisericească ale Patriarhiei Române. El însuși a trecut la cele sfinte și eterne la 9 august 2013.

Vasile Pleșca este un pasionat colecționar de artă, care a descoperit arta în Neamț și tot acolo o colecționează. Mă apropie de el imposibilitatea de a vinde vreo piesă din colecția de pasionată alcătuire personală și mai mulți prieteni, mari pictori din Neamț. Este un colecționar de Constantin Filimon, un creator de album pentru acest mare artist și, din 5 martie, susținător determinant al unui salon dedicat regretatului pictor nemțean.

Simeza omagială dedicată celui ce, până de curând, însuflețea vernisaje alături de colegii săi, minunații pictori din Piatra Neamț, este găzduită de galeriile ce poartă numele unui alt mare artist de acolo, Lascăr Vorel. Prima ediție a expoziției-concurs de creație plastică “Omagiu pictorului Constantin Filimon” a decernat premii ca într-o frumoasă trecere în revistă a unora dintre pictorii Nemțului și ai țării. Primul dintre premii îl onorează pe Mircea Răsvan Ciacâru, un mare super și hiper-realist care ajunge din ce în ce mai des să fie văzut la București. Când nu există timp de revedere, Mircea Ciacâru mă copleșește cu excepționala surpriză de a mă recunoaște în portretul numit Colecționarul, inteligent și cu măiestrie alcătuit și cu caldă prietenie dăruit. Al doilea premiu a fost meritat de Mihai Agape, elegant și discret artist, de mare sensibilitate. Pe a treia treapta a unui podium ce îi cuprinde pe toți creatorii de artă din Neamț și pe toți ce au contribuit la organizarea evenimentului Constantin Filimon, îmi revăd doi buni prieteni, Ciprian Istrate și Dumitru Bezem, pe care îi regăsesc cu bucurie pe simeza ce-mi stă zilnic în privire.

1 12 

    8 2

Mircea Răsvan Ciacâru

 

7

9

10    6

5   16

Ciprian Istrate

11 14

Dumitru Bezem

13

https://www.youtube.com/watch?v=E1O93wsphkg

Tags: , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑