Eveniment

Published on septembrie 6th, 2014 | by florin

0

Expoziţie aniversară Spiru Vergulescu – Palatul Parlamentului, Camera Deputaţilor, Sala „Constantin Brâncuşi”

Sala „Constantin Brâncuşi” a Palatului Parlamentului va găzdui, luni, 8 septembrie 2014, începând cu orele 18.00, vernisajul expoziţie „Casele şi Străzile lui Spiru Vergulescu”, pictor slătinean de la a cărui naştere se împlinesc 80 de ani.

invitatie-expozitie-vergulescu-septembrie-2014-fata1 - Copy

Evenimentul este organizat de Camera Deputaţilor, Centrul Internaţional de Conferinţe, Direcţia de Marketing, Compartimentul Ambientare şi Expoziţii, Consiliul Judeţean Olt şi Muzeul Judeţean Olt. Ideea organizării acestei expoziţii îi aparţine Aureliei Grosu, şefa secţiei Istorie şi Artă din cadrul Muzeului Judeţean Olt. Până acum, Muzeul Judeţean Olt nu a mai organizat o expoziţie la Palatul Parlamentului, dar iniţiatorii acestui proiect spun că vor urma şi altele. În 2015 se pregăteşte o expoziţie a tuturor pictorilor olteni.

pliant-expozitie-spiru-vergulescu-2014-fata1

Spiru Vergulescu s-a născut la Slatina, într-o casă tradiţională, cu prispă, în data de 13 septembrie 1934. Tema predilectă a picturilor sale a fost spaţiul citadin. A imortalizat pe pânză străzi şi clădiri din foarte multe oraşe ale României. Slatina nu lipseşte din lucrările sale, în special centrul istoric, Dealul Grădiştea, biserici, străzi, case. Spiru Vergulescu a murit în aprilie 2007, după ce, cu doar un an înainte, lăsa moştenire Slatinei casa părintească din strada Livezi, cu pânze pictate şi cu o serie de alte obiecte vechi, de familie, de mare preţ.

pliant-expozitie-spiru-vergulescu-2014-fata2

Locuinţa a fost transformată într-un muzeu care poartă numele artistului şi al soţiei sale, Gunka Vergulescu, şi ea stinsă din viaţă la 4 martie 2012. Spiru Vergulescu este una dintre cele mai pregnante personalităţi ale artei plastice româneşti din ultimul secol. Vergulescu a lăsat în urma sa mii de tablouri.

Despre pictorul Spiru Vergulescu, criticul Radu Ionescu spunea: „O expoziţie Spiru Vergulescu este un eveniment pentru că artistul are o personalitate aparte, deosebită de a celorlalţi artişti de la noi”, în timp ce Mircea Zaciu creionează tabloul artistului „Spiru Vergulescu ne învaţă cu arta lui rafinată să vedem, să înţelegem, să iubim şi să salvăm frumuseţea citadină”.

Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 18 septembrie 2014.

Tags: , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑