Eveniment

Published on iunie 15th, 2020 | by Marius

0

Galeria în aer liber ”Brâul cu pictori”, deschisă de Ziua Victor Brauner 2020, la Piatra Neamț

Această imagine, deși are numai un an, fix un an, mă emoționează până la lacrimi. A fost realizată în 2019, la Piatra Neamț, la manifestările ”Zilei Victor Brauner” și îi arată pe mulți dintre minunații artiști care însuflețesc acest eveniment de suflet. Dintre ei, Mircea Ciacâru nu mai este printre noi iar reeditarea acestei imagini, în acest an 2020, nu a mai fost posibilă.

Marius Tița

La 15 iunie, în acest an, la Piatra Neamț trebuia să se petreacă o nouă ediție, a șaptea, a ”Zilei Victor Brauner”, celebrată în orașul natal al marelui pictor. Ar fi fost un nou simpozion în care cercetători de prestigiu din toată țara dar și de dincolo de hotare ar fi adus descoperiri și interpretări despre artiștii noștri de avangardă, dar și o expoziție contemporană, cu plasticienii contemporani din Piatra Neamț. Tot ei ar fi primit, ca în fiecare an, premiul ”Victor Brauner”. Gazda întâlnirii ar fi fost, tot ca de fiecare dată, Sinagoga Nouă din oraș, de fapt cea mai veche sinagogă din România, construită din lemn în 1766, care poartă numele lui Baal Shem Tov, fondatorul hasidismului.

Pictor de avangardă recunoscut și apreciat în întreaga lume, Victor Brauner s-a născut în 1903, la Piatra Neamț, și a scris o frumoasă pagină din istoria artei de avangardă, în Franța, unde s-a stabilit puțin înainte ca al Doilea Război Mondial să înceapă. La Piatra Neamț, liceul de artă se numește ”Victor Brauner” și are în față sa o statuie a artistului. Amândouă, și școala și statuia, sunt singurele din lume.

15 iunie 2020 a căzut într-o zi de luni dar nu asta a făcut imposibilă reunirea în colocviu și pe simeze a participanților la ”Ziua Victor Brauner” de la Piatra Neamț. Și, totuși, în limitele legislației stării de alertă pandemică, în ultima sa zi, și cu masca emblematică undeva pe față, artiștii contemporani din Piatra Neamț au venit la Sinagoga Nouă, cu o lucrare sub braț, pentru a face expoziția dar în aer liber, într-o atmosferă care și lui Victor Brauner și colegilor lui, avangardiștii, le-ar fi plăcut. Emil Nadler Nicolae, om de profundă cultură și președinte al Comunității evreiești din Piatra Neamț, a rostit cuvintele întâlnirii și Pit, alias Teodor Petru Moldovan, omul cât o rețea de televiziuni de cultură, a realizat filmul întâlnirii (VICTOR BRAUNER – Aniversare 2020 cu PRIETENI. Fară mască! Click!).

.

Pictorii au fost nevoiți să expună nu în interiorul sinagogii, ca de obicei, ci pe peretele exterior, pe brâul său ca de biserică, acolo unde a fost făcută fotografia din 2019. Astfel, sinagoga a căpătat pictură și în exterior, fie și pentru câteva clipe, cât a durat ”Ziua” din acest an.

De fapt, îmi place să consider că întâlnirea de suflet a pictorilor din Piatra Neamț, de ziua lui Victor Brauner, a inaugurat o galerie nouă, în aer liber, Galeria ”Brâul cu pictori” de pe peretele sinagogii.

Fotografii de Petru Diaconu:

 

   

 

Fotografii de Florentina Buzenschi:

Tags: , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑