Infoagenda

Published on martie 11th, 2015 | by Marius

0

„Hyperborea II” de Tudor Plăieșu, la Casa Schiller

„Hyperborea II”– expoziţie de pictură realizată de Tudor Plăieșu

Casa de Cultură Friedrich Schiller, București

13 – 27 martie 2015

0.Hyperborea II

Casa de Cultură Friedrich Schiller și Meda Popea- Arts & Events organizează expoziţia „Hyperborea II” a artistului vizual Tudor Plăieșu.  Vernisaj: vineri, 13 martie 2015, ora 19.00.

Tudor Plăieșu, artist vizual care trăiește în România și Germania, prezintă in „Hyperborea II” lucrări realizate în ultimii 3 ani, expuse acum în premieră sau care au fost parte a unor expoziţii de autor. Curatorul expoziţiei: Meda Popea. Partener eveniment: Crama Rotenberg, care va oferi o degustare de vinuri la vernisaj.

O primă secţiune a expoziţiei „Hyperborea II” cuprinde monocromii tratate în spiritul picturii, realizate cu vin roșu (pictura cu vin) pe hârtie Fabriano.Lucrările sunt alegorii care au în centru figura feminină, ideal de frumuseţe, și includ aproape imperceptibil referiri la istoria artei universale și citate din mari maeștri. Lucrările surprind calităţile unice ale petei de vin așezate cu măiestrie pe o hârtie de o înaltă calitate, menită să pună în valoare istoria petei și modul ei diferit în care se absoarbe sau se usucă brusc pe suprafaţa hârtiei.

A doua secţiune a expoziţiei cuprinde suita „Bestiarium”, miniaturi pictate pe vellum (pergamente din piele) în vechea tehnică armenească. Lucrările, de dimensiuni de 8 cm x 8 cm, aduc privitorului o viziune cu totul personală a artistului asupra temei „bestiarului”, etalând un desen de sinteză trecut prin esenţa curentului art deco. De evidenţiat și trimiterile evidente la celebrele pătrate ale lui Malevici.

„Hyperborea II” propune și o selecţie de lucrări pe pânză realizate în ulei sau tehnică mixtă (ulei și pulberi de aur, foiţă de aur sau cupru). Lucrările ne introduc într-un univers mitologic, în care întâlnim sânziene diafane, zmei cu chipuri trudite și aripi tehnologice sau îngeri, tot atâtea metafore ale creatorului. Cu aceste lucrări, Tudor Plăieșu se declară „structuralist vizual”, o atitudine care presupune depășirea postmodernismului și asumarea condiţiei artistului trăind și respirând realităţile secolului 21.

Expoziţia „Hyperborea II” reprezintă un manifest al artistului Tudor Plăieșu, în care regăsim credo-ul său artistic, temele și preocuparile sale plastice: clar-obscurul, monocromia, tehnica en grisaille, drip paintingul, portretul și gestualismul abstract.

 Tudor Plăieșu este un artist vizual român, care trăiește în Romania și în Germania. A absolvit Universitatea de Artă București și are o experienţă de peste 15 ani. Lucrează grafică, pictură murală și de șevalet, gravură, ilustraţie și copertă de carte, fotografie, stăpânește cu excelenţă tehnicile vechi, iar lucrările sale de grafică reflectă această măiestrie, fie că este vorba de creion, peniţă, gravură, acuarelă și laviu sau tehnici mixte.

A lucrat pictură monumentală în spaţii diverse, în tehnici diverse (frescă, ulei si acrilic pe perete sau lemn). Lucrările sale de mari dimensiuni se afla in România, Franţa sau Germania.

Artistul a lucrat ilustraţie și copertă de carte (colecţiile integrale Arthur Conan Doyle, Lev Tolstoi, Dostoievski, Alexandre Dumas de la Adevărul Holding), dar si ilustraţie de presă (Ziarul Financiar).

Tudor Plăieșu este un excelent portretist, fiind recunoscut pentru măiestria sa în realizarea portretelor de copii, dar și pentru proiectele sale de portret de animale.

Lucrările sale se afla în colectii private în Romania, Franţa, Germania, Italia, Belgia, Austria, SUA, Canada. Expoziţii personale: „Oglinda abisală”- 2013, „Hyperborea”- 2013. Performances: „Faces Extravaganza by Plaiesu”- 2013 si 2014. Expoziţii colective: Atelier 35, Muzeul Țăranului Român.

1.ElegyofTheShoreTudorPlaiesu  3.FightwithAnAngel

2.AltaicaTudorPlaiesu OLYMPUS DIGITAL CAMERA ElegyofThePlansTudorPlaiesu

ENTOMO (2)  ICHTYS (2) SAURA (2)

ZmeuIIPamant

 

 

Tags: , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑