Event

Published on March 11th, 2018 | by Marius

0

”Iași – Amfiteatrul Unirii”, pictură de Emil Ciocoiu la Palatul Culturii

Expoziția de picturcomplicated

Emil Ciocoiu

„IAȘI – AMFITEATRUL UNIRII”

eveniment dedicat Centenarului „IAȘI – Capitala Regatului României 1916-1918” și Centenarului Marii Uniri – 1 December 1918

29 martie – 29 April 2018

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă anunță deschiderea expoziției de pictură „IAȘI – AMFITEATRUL UNIRII” a artistului Emil Ciocoiu, eveniment cultural de anvergură europeană, dedicat Centenarului „Iași – capitala Regatului României 1916 – 1918”, precum și Centenarului Marii Uniri – 1 December 1918.

Evenimentul este organizat sub Auspiciile Familiei Regale a
României, in the European Artists Management partnership,,ro,Mihaela Ganea,,ro,and the City Hall of Iaşi,,ro,About the painter's work will be Marius Tiţa and Grigore Ilisei,,ro – Mihaela Ganea, Brussels, și Primăria Municipiului Iași, Departamentul Centenar. Curatorul expoziției este doamna Iulia Scântei, Senator de Iași.

Expoziția aduce în atenția publicului, în premieră la Iași, 40 de lucrări semnate de pictorul Emil Ciocoiu, expuse anterior în galerii de renume din Europa, bucurându-se de aprecierea criticilor de artă. Picturi semnate de Emil Ciocoiu se găsesc în Colecția Casei Regale a Olandei – Den Haag, Muzeul de Artă Sacră – Veneția, Muzeul Național de Artă al României – Bucharest, Muzeul Naţional de Artă al Chinei – Beijing, Fundația Ludwig din Aachen, Colecția Televiziunii din Köln, ș.a.

Cea mai importantă lucrare care va fi prezentată, în premieră internațională, în cadrul expoziției de la Palatul Culturii din Iași – Muzeul de Artă, a fost realizată anul acesta, an al Centenarului României moderne și este omagiul artistului plastic Emil Ciocoiu față de rolul istoric și cultural al orașului Iași la înfăptuirea Marii Uniri din 1 December 1918:

Amfiteatrul Unirii”, o pictură monumentală (170 x 220 cm), oil on canvas, care a inspirat și titlul evenimentului expozițional, prezintă publicului ieșean și european, orașul Iași ca un amfiteatru al forțelor creatoare ale Marii Uniri.

The opening took place on Thursday, 29 March, la Palatul Culturii din Iași, în sălile Muzeului de Artă, în prezența ASR Principesa Maria a României, a pictorului Emil Ciocoiu, a domnului Andrei Muraru, Consilier al Președintelui României, a reprezentantilor autorităților centrale și locale, ai corpului diplomatic, ai mediului academic și cultural. Despre opera pictorului au vorbit Marius Tița și Grigore Ilisei.

În cadrul vernisajului a fost lansat catalogul de artă ”Iași-Amfiteatrul Unirii”, o reușită editorială care prezintă pictura lui Emil Ciocoiu expusă, în premieră, la Palatul Culturii din Iași.

Amfiteatrul Unirii, 2018, 170 x 220 cm

Înserare la Iași, 2017, 100 x 140 cm

Pictorul Emil Ciocoiu și pictura ”Muzica sferelor”

 

Tags: ,


About the AuthorBack to Top ↑