Reportaj

Published on aprilie 11th, 2020 | by Marius

0

Iisus Pantocrator, la Monreale, în Sicilia

Pe la anul 1000, Sicilia era un regat încoronat cu regi normanzi. La Monreale, doi pași de Palermo, era un domeniu regal. Tânărul rege William al II-lea, urcat pe tron în 1166, a mers la vânătoare pe domeniul său de la Monreale și, luându-l somnul, a avut un vis. Fecioara i-a apărut în acest vis și i-a cerut să facă o mare biserică acolo. Mai târziu, William al II-lea avea să fie supranumit Cel Bun, Guglielmo il Buono, și pentru a-l deosebi de tatăl lui, William I, cel Rău. Amândoi își dorm somnul de veci în catedrala de la Monreale, alături de soția primului și mama celui de al doilea, Margareta de Navarra. Aici sunt depuse inima și intestinele lui Ludovic al IX-lea cel Sfânt al Franței, Sfântul Louis de France, care a murit la Tunis, în 1270, în timpul unei cruciade, și a fost supus tehnicii funerare mos Teutonicus.

Construcția catedralei din Monreale a început în 1172 iar, în 1174, papa Alexandru al II-lea susține opera cu o bulă papală. Lucrările au durat foarte mult, până în 1267, când a fost consacrată în prezența papei Clement al IV-lea. Are 102  metri lungime și 40 lățime și este acoperită de mozaicuri, în interior, pentru care s-au folosit 2.200 de kilograme de aur. Mozaicurile bizantine de la Monreale adună 6340 de metri pătrați, fiind a doua astfel de performanță după cea de la Sfânta Sofia din Istanbul.

Catedrala de la Monreale este cea mai frumoasă și renumită catedrală normandă, mai mare decât cea de la Palermo, făcută în aceleași vremuri, la concurență, de episcopul Gualtiero Offamilio, Walter Ophamil, pe numele său considerat a fi inițial deși nu sunt dovezi că ar fi englez. Sicilia de acum 1000 de ani fusese smulsă sarazinilor de cavaleri normazi care luptaseră în cruciade și întemeiau mici regate prin sudul Italiei. În același loc, prezența și puterea Bizanțului erau mari.

Cel mai impresionant este mozaicul Hristos Pantocrator, o opera extraordinară realizată acum 900 de ani de meșteri din Constantinopole, desigur, în absida catedralei.

Îți vine greu să crezi că totul, absolut totul, inclusive marele portret sunt din mozaic și atât de vechi. Chipul lui Iisus este atât de expresiv și puternic, de o incredibilă modernitate. De o parte și alta a capului în scrisurile sunt cele obișnuite, IC HS OPANTOKRATOR. Evanghelia din mâna stângă este deschisă iar textul ” Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric” apare și cu litere latine, și cu litere grecești. Cu mâna dreaptă, Iisus Atotstăpânitorul face semnul binecuvântării.

Pe măsură ce ne îndepărtăm de absida cu Iisus Pantocrator, textile devin exclusive cu litere latine, ca urmare a cronologiei lucrărilor artistice desfășurate la Monreale. (Marius Tița)

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑