Eveniment

Published on octombrie 23rd, 2016 | by Marius

0

Luminița Gliga la New York: Sintaxa ARTei

De la Bucharest, România, la New York, U.S.A.

Dana Gliga, critic de artă

 La începutul lunii octombrie, în hub-ul new yorkez al artiștilor, Chelsea, a avut loc o manifestare artistică la nivel de gală. 14 artiști au fost felicitați pentru realizările artistice, atât de către gazdele deosebite, precum și de către publicul ales al metropolei New York. Printre aceste 14 personalități internaționale ale artei se află și Luminița Gliga, din România, acum la cea de-a doua participare la proiectele propuse de către distinsa galerie Amsterdam Whitney. Apreciată de critica internaționala de specialitate, Luminița, a ales să reprezinte arta contemporană sud-est europene (fiind un ambasador al artei din România) cu o serie de cinci lucrări.

Amsterdam Whitney Gallery constituie un loc de referință al artei contemporane din top 10 galerii de artă ale Manhattan-ului. Spațiul cultural este recunoscut drept `cea mai frumoasă galerie din Chelsea, și contribuie, alături de alte peste două sute de galerii, și mai ales Muzeul de Artă Chelsea, la perfecționarea continuă de prezentare, reprezentare și de consultanță în artă. Așa cum este indicat în numeroase publicații de referință, pentru un colecționar de artă Chelsea reprezintă destinația perfectă.

Galeria Amsterdam Whitney Gallery reprezintă eticheta de high–class standard, descendentă din familia Ambasadorului Dr. Alton Amsterdam III.

Directorul și curatorul galeriei este doamna Ruthie Tucker, cu o experiență vastă în domeniul culturii, de nu mai puțin de 45 de ani, activând în instituții de renume, precum: Guggenheim Museum, Philips International Auction House, Elite Madison Avenue Galleries.

Expoziția deschisă, initial, în data de 30 septembrie și vernisată în data de 8 octombrie, se va închide în pe 1 noiembrie. Aceasta este denumită sub forma unui cvadri-fascicul al Artei și al ideii Artistice, respectiv grupată în quintesente episodice de câte trei, patru artiști: `Mystic Fusion; `Alchemies of the ARTessence; Magique of the ARTelier; `Enchanted Spectres. Cei 14 artiști sunt reuniți sub egida “Artiști Maeștri Contemporani de vârf” ale căror lucrări explorează abstractul, figurativul și lumile naturale, exaltând realul esteticului printr-o culoare strălucitoare și o formă orbitoare`. Mai multe detalii: http://www.amsterdamwhitneygallery.com/current-exhibition

Rezumând discursul cultural-artistic al Luminiței Gliga, în mediul american, subliniez succinct că repertoriul cromatic frapează spectatorul în crearea dinamicului prin proporție, ulterior, definindu-se forma.

Asa cum este menționată în prezentarea Amsterdam Whitney Gallery, în creația Luminiței Gliga este vizibilă virtuozitatea ad literam din compozițiile abstracte, marcând o manieră gândită, calculată. Pânzele ei reverberează prin înțelesul profund și prin mișcare. Este un repertoriu în care tonul este dat de către culoare și linie pentru a crea o forță cinetică. Lucrările, caracterizate în mare parte de o policromie, reprezintă în sine, fiecare o micro-lume, invitându-ne pe fiecare dintre noi să vedem un mediu conținut în acea suprafață de expunere, un spectru al respirației, care capătă viață în acel spațiu al definirii.

Fiind proclamată ca un artist virtuos, paleta expresivă a Luminiței oferă incantații vizuale spirituale, reprezentând bucuria de a trăi. Pânzele spectrale ale Luminiței, creative și individualiste, au fost prezentate în numeroase expoziții de succes și în colecții prestigioase din întreaga lume și sunt prețuite atât în colecții private cât și publice. Galeria Amsterdam Whitney este mândră să strălucească lumina reflectoarelor pe această stea europeană în ascensiune!`

Photo articol 1 photo 3 - articol

photo 4 - articol photo 6 - articolphoto 5 - articol

photo 8 - articol

photo 9 - articol

 

Tags: , , , ,


About the Author



Back to Top ↑