Reportaj

Published on iunie 2nd, 2017 | by Marius

0

Meridianul de marmură din Basilica San Petronio

1 2 3

Catedrala din Bologna este una dintre acele biserici neterminate dintre care cel mai cunoscut exemplu este Sagrada Familia. Basilica San Petronio, după numele său oficial, a rămas, însă, nefinalizată nu din cauza unui proiect tare ambițios ci a ceea ce numim, cu greutate în pronunțare, vicisitudinilor istoriei. Basilica a fost de la început și timp de vreo 6 secole un proiect al municipalității. A început în 1388, cu un decret al consiliului local, iar piatra de temelie a fost pusă la 7 iunie 1390, când Antonio di Vincenzo a primit sarcina să ridice o catedrala gotică. După mai bine de un secol, în 1514, Arduino degli Arriguzzi propune un plan în formă de cruce latină și ideea de a face o basilică mai mare decât San Pietro din Roma. Tradiția spune că Pius al IV-lea, în scaun din 1559 până în 1565, a oprit această pornire așa că a rămas a Vl-a din Europa. Este a X-a din lume dar este cea mai mare din lume, ca volum, făcută din cărămidă.

Sunt multe povești interesante despre basilica din Bologna ce ar merita spuse, de la singura statuie din bronz făcută de Michelangelo, ce i-a stat pe fațadă, la pictura cu profetul Mohamed, dar aici ne interesează meridianul pe care riscăm să călcăm pe podeaua basilicii, de nu ar fi bine semnalat și protejat.

În 1575, Egnazio Danti, cosmograful lui Cosimo I de Medici, a fost chemat la Bologna, să predea matematică și astronomie dar și să facă parte din comisia numită de papa Grigore al Xlll-lea, născut în Bologna, să propună un nou calendar. Calendarul gregorian, folosit în prezent, a fost promulgat în 1582. Cum mișcarea Soarelui este esențială în opera de acum o jumătate de mileniu de corectare a calendarului, Egnazio Danti a dat o gaură în acoperișul basilicii și a studiat mișcarea fasciculului de lumină pe podeaua de marmură. A construit ceea ce se numește un meridian. Nu era primul făcut de Danti, el mai construise așa ceva în biserica Santa Maria Novella din Florența. Interesant este că pe vremea când Danti studia mișcarea soarelui cu scopul de a face un calendar pentru pământeni, exista convingerea că Pământul este centrul Universului! În 1655, Gian (Giovanni) Domenico Cassini, genovezul care preda deja astronomia la Bologna, a primit sarcina de a face un nou meridian în basilică. Printre altele, Cassini a ridicat înălțimea de unde venea fluxul luminos cu o treime, ajungând la 27,5 metri dar a trebuit să fie foarte atent la impunătoarele coloane din interiorul basilicii, care se impuneau în calea razei luminoase. A fost o întreprindere de succes care l-a impus pe Cassini în lumea astronomiei într-atât încât Ludovic al XlV-lea l-a chemat la Paris, la Observatorul regal. Acolo i se naște fiul, Jacques, iar el se franțuzește, devine Jean-Dominique, din Giovanni Domenico.  Jacques Cassini este cel care a inventat anul 0, la peste un mileniu după ce călugărul scit Dionisie, sau Denys, mort la Roma în 540, a stabilit anul 1.

În 1695, Cassini l, împreună cu Domenico Guglielmini, a revenit la Bologna pentru a verifica meridianul pe care îl construise. Instrumentul de măsură folosit atunci, la vremea echonoxul de primăvară, se află și acum în muzeul basilicii. Cu 66,8 metri, meridianul de la Bologna, numit al lui Cassini, este cel mai lung din lume. Construcția lui Cassini era așa de bună că unele dintre observațiile sale au fost demonstrate, mai târziu, de Laplace.

Eustachio Zanotti a mai restaurat la meridian, în 1776, dar ultimele verificări le-a făcut Federico Guarducci, în 1904.

4 5

6 10

11 12

13 16 

15  19

17 18

21

20  22

23 24 25 26 27 28 29 30  32 3531  33 34  36

37

38 39

Tags: , , ,


About the Author



Back to Top ↑