Piaţa de artă

Published on ianuarie 20th, 2015 | by Marius

0

O nouă licitație Goldart, prima din 2015

CASA DE LICITATII GOLDART-Ghildush

Licitația 137
Expresivitatea portretului și boema peisajului în pictură

Luni 26 ianuarie, ora 19.00
Intr. I. L. Caragiale nr. 1

Licitația 137 a Casei GOLDART-Ghildush iși propune să prezinte colecționarilor o serie de portrete și peisaje realizate în stiluri și tehnici diferite, aparținând celei mai importante perioade din creația artistică românească. Începând cu un minunat portret de femeie de Ștefan Luchian, realizat în ulei și guașă și terminând cu un „Studiu de nud” de Corneliu Baba, această expoziție este plină de surprize pentru vizitatori. Femeia începutului de secol este văzută de pictori fie misterioasă, ca „Doamna cu voaletă” de Constantin Artachino, fie semi-sfioasa ca „Nud vazut din spate” de Nicolae Mogoș, fie în toată splendoarea ei carnală ca „Studiu de Nud” de Corneliu Baba sau „Nud” de Ion Stătescu. Acestora li se alătură diverse portrete în creion, tuș și acuarelă realizate de Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Tia Peltz, Gheorghe Vânătoru sau portretele mai recente de țărani și țărănci realizate în ulei de Eugen Crăciun și Sever Burada. Femeia contemporană se regăsește în două lucrări de excepție ale Almei Redlinger, în care aceasta este surprinsă în timpul lecturii, într-o atitudine de visare sau în reprezentarea redusă la esențial a maestrului Guguianu, imortalizată in bronz, al cărei titlu este atât de semnificativ „Ciocârlia”.

Peisajul, sursă veșnică de inspirație pentru artiști, este și el amplu reprezentat în această licitație. Peisaje cu case de Theodor Pallady si Lucian Grigorescu, peisaj cu moară de vânt sau peisaj la țară de Rudolf Schweitzer Cumpană, peisaj cu străzi vechi, cu golful Balcicului ca cel al lui Henri Visconte, sau peisaj cu case din Balcic de Alexandru Szathmary, peisaj citadin de Florența Pretorian, peisaj pe Bistrița de Petre Iorgulescu Yor sau plaja la Movila de Pan Ioanid, peisaje de iarnă, peisaje marine ca cel de Stavru Tarasov, toate reflectă sensibilitatea artiștilor în fața frumuseții naturii și dorința lor de a împărtăși aceasta stare cu privitorii.

Această licitație nu putea să nu se adreseze și iubitorilor de artă decorativă. Pentru aceștia, Casa GOLDART-Ghildush a pregătit delicate bijuterii de argint, obiecte de porțelan, sticlă și argint Art Nouveau, porțelanuri franțuzești și alte obiecte ce amintesc de boema începutului de secol 20.

39-1 61-6

61-5  61-7

61-8     lic137-18-1

 

       


Licitația are loc la sediul Casei GOLDART-Ghildush, din Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, luni 26 ianuarie, începând cu ora 19.00. Expoziția este deschisă publicului începând de luni 19 ianuarie, între orele 9 și 19, sâmbătă 24 ianuarie între orele 11.00-15.00 și luni 26 ianuarie între orele 9 și 19.

Tags: , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑