Reportaj

Published on August 23rd, 2016 | by Marius

0

“Sighișoara”, hotelul picturii

1

Marius Tița

“Sighișoara” este cel mai frumos și mai pitoresc hotel din Sighișoara. Și nu numai. Aici te afli în Cetate, ești în mijlocul cetății Sighișoarei, totul este la picioarele tale și, de la etajele de sus, mai ales de la ultimul, te privești ochi în ochi chiar cu celebrul Turn. Totul se petrece la ușa hotelului Sighișoara, de aici începi să urci pe Deal, la biserică, prin Pasajul acoperit, piața central începe de lângă acest hotel care se află pe drumul spre Turn. În cetatea Sighișoarei, totul se află la doi pași de hotelul “Sighișoara”. Are o jumătate de mileniu în zidurile sale – de abia aștept aniversarea din 2020! Istoria sa este explicația Sighișoarei, universul cetățenilor sași, clădit piatră cu piatră, clipă de clipă. Printre foarte nobilii patricieni care i-au fost stăpâni casei se află episcopul Georg Paul Binder, născut chiar la Sighișoara, în 1784, anul revoltei conduse de Horea, cu studii la Cluj și Tübingen, rector al Școlii din Deal, acum Liceul Haltrich, care se vede perfect din casa sa, de la poalele acestui deal. Moare în 1867, ca episcop la Biertan.

Intri în hotel direct din evervescența sighișoreană și o atmosferă profundă, de castel de Ev Mediu târziu de învăluie. Pe aici au trecut nobilii cetății, sași toți, cu hainele vremurilor și preocupările de atunci. Sub dalele de piatră de la intrare se află crama iar chiar în dreapta intrării este sala cu frescă, o cronică în contururi negre, de desen în tuș, a vieții sighișorene de acum câteva secole. Frescele de interior sau de exterior sunt descoperite tot mai mult pe vechile ziduri ale Sighișoarei, le găsim și mai sus, pe aceeași stradă a Școlii, la casa Fronius, Fresca de la hotelul “Sighișoara” descrie o scenă de vânătoare, cu patricieni în haine de gala dar și cu animale exotice, care nu trăiau pe aceste dealuri.

Dar hotelul “Sighișoara” este, prin definiție, un hotel al artei plastice, un hotel al picturii. În vitrine și nișe sunt expuse piese din viața și istoria sighișorenilor, ca într-un muzeu viu. Iar pe pereți sunt picturi. Pe de o parte, sunt fresce restaurate sau create de Ciprian Istrate, un excepțional pictor muralist, din Piatra Neamț, iar pe de alta sunt picturile în ramă pe care le aflăm peste tot, în camera și pe holuri. Iar semnăturile sunt dintre cele mai renumite – Gabriela Dobre, Rareș Kerekes, Ioana Cândea Daradici și Constantin Daradici, Marinela Măntescu, Horea Cucerzan, Marcel Lupșe, Valentin Bar, și alții, mulți alții, inclusiv pictori de valoare din străinătate, mulți dintre ei participanți la simpozioanele și taberele de pictură organizate de același Ioan Lazăr “Joker”, care gândește, gospodărește și dă dimensiune spirituală hotelului “Sighișoara”.

Hotelul “Sighișoara”, Strada Școlii nr. 4-6, Sighișoara, România (sighisoarahotels.ro), tel. +40265.771.000

c

Dimineață cu Dracula, însoțit, trecând prin fața hoteului “Sighișoara”

7 31

11 32

8 9 10 30

3 6

4 a

d 5

8 11

7

9 10

18 e

g 12

h

Episcopul Georg Paul Binder, pe peretele casei sale

i j

14.1 14

Priveliște din hotel, peste drum, pe strada Școlii

15 6

Strada Școlii, Scara acoperită, a școlarilor, și Dealul cu biserica și liceul Haltrich, așa cum se văd din hotelul “Sighișoara”

3

Pictorul Rareș Kerekes, originar chiar din Cetatea Sighișoarei, alături de una dintre creațiile sale aflate în hotelul multicentenar

4 2

16 25

Pictură de Gabriela Dobre

x1

Gabriela Dobre pictând în Sala cu frescă de la Hotel “Sighișoara” (2013)

17 19

20 21

22 24

23

Panoramă spre dealurile transilvane

26 27

28 29

x2 x3

Ciprian Istrate și Rareș Kerekes, pictând la hotelul “Sighișoara” (2013)

x4

Pictorii îl înconjoară pe Ioan Lazăr, patronul hotelului “Sighișoara” și al artelor (2013)

 

2

1

Tags: , , , , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑