Piaţa de artă

Published on iunie 22nd, 2014 | by Marius

0

10 milioane de dolari pentru un timbru

Cel mai celebru și scump timbru din lume a fost vândut, marți, 17 iunie, la licitația cu un singur lot organizată de casa londoneză Sotheby’s, la New York, cu 9,480 de milioane de dolari (6,9 milioane de euro). Timbrul în cauză are 29 pe 26 mm, se numește „British Guiana One-Cent Black on Magenta” și a fost emis în 1856 la Georgetown, capitala coloniei britanice Guyana, din America de Sud. Timbrul a fost lipit pe ziarul local, ediția din 4 aprilie 1856.

Timbrul a fost descoperit de un copil de 12 ani, Louis Vernon Vaughan, în 1873, dar el nu a devenit imediat celebru și apreciat. După un timp destul de scurt, însă, colecționarii britanici și-au dat seama că este un timbru unic și foarte valoros. Prin vânzări succesive, la prețuri din ce în ce mai mari, timbrul ajunge în colecția contelui von Ferrary, probabil cel mai mare filatelist al tuturor timpurilor. În 1917, la moartea sa, în plin război, contele lasă colecția Muzeului poștal din Berlin iar francezii o confiscă imediat ca bun al inamicului. În 1922, colecția filatelică a contelui Ferrary este scoasă la licitație, din ea făcând parte și timbrul „1856 British Guiana One-Cent Black on Magenta”. A fost cumpărat de colecționarul american Arthur Hind și se spune că, în momentul în care a apărut un alt exemplar al acestui timbru pe piață, l-a cumpărat și l-a ars pentru a rămâne unicat cel pe care îl cumpărase la Paris. În 1980, timbrul „1856 British Guiana One-Cent Black on Magenta” a fost cumpărat, la o licitație, cu aproape un milion de dolari, de John E. du Pont, moștenitorul unei familii americane extrem de bogate, cu un comportament excentric. În 1996, milionarul filatelist și-a împușcat mortal un prieten și a murit în închisoare, în 2010. Până a fost scos la vânzare de Sotheby’s timbrul nu a mai fost văzut în public din 1987, când a fost expus în Australia dar și în SUA. Nu se știe cine a dat cele 10 milioane de dolari, marți, pe 17 iunie, la licitația Sotheby’s de la New York, dar nu este pentru prima dată când se licitează anonim pentru acest timbru și mai târziu se află tot.

Printre cele mai scumpe timbre din lume se află „1840 Great Britain 1d”, numit și „Penny Black”, 1868 United States Benjamin Franklin Z-Grill 1c blue, 1847 Mauritius 1d Red Post Office și 1847 Mauritius 2d Blue și, pe locul 2, eroarea „1855 Sweden 3 skilling”, numită „The Treskilling Yellow”. Timbrul suedez a concurat tot timpul cu timbrul din Guiana Britanică pentru recordul mondial pentru cel mai scump timbru, vânzându-se cu 2,3 milioane de dolari, în 2010. Acest al doilea timbru ca preț de vânzare s-a aflat, la un moment dat, și în colecția regelui Carol al ll-lea al României, care îl cumpărase la o licitație și l-a luat cu el, la abdicarea din 1940. De asemenea, se știe că regele filatelist a avut un agent și la vânzarea timbrului „1856 British Guiana”, de la Paris, din 1922.

Marius Tița, analist al pieței de artă,  atrage atenția că nu toate timbre vechi sunt extrem de valoroase, cel vândut la New York fiind cel mai scump din lume și unul dintre cele care au alimentat legenda despre prețurile uriașe ce se pot obține pentru timbrele vechi.

Citiți și:

http://www.bursa.ro/investitii-personale/timbrele-si-pretul-lor-240090&articol=240090.html

British_Guiana_14

   1856 British Guiana One-Cent Black on Magenta

1Three Skilling Yellow

1855 Sweden 3 skilling, sau The Treskilling Yellow

Tags: , , , ,


About the Author



Back to Top ↑