Infoagenda

Published on februarie 18th, 2018 | by Marius

0

„Masca și Perla”, In memoriam Ioan Octavian Penda

Bienala Artelor “POVEȘTILE INOROGULUI”
MASCA ȘI PERLA
In memoriam Ioan Octavian Penda
Ediția a III-a, 17 – 30 martie 2018
Curatori eveniment: Dan Tudor Truică și Marcel Aciocoiței

Bienala Artelor “Poveștile Inorogului” ediția a III-a 2018, este o expoziție de artă plastică contemporană inclusă în calendarul manifestarilor “România 100”. Evenimentul este dedicat memoriei ilustrului grafician Ioan Octavian Penda și propune artiștilor plastici din România o nouă temă: “Masca și Perla”. Manifestarea se va realiza prin implicarea unui grup de prieteni ai regretatului artist cât și al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi București, al cărui director a fost timp de 8 ani, TRUICART Events și Camera Deputaților – Sala de expoziții “Constantin Brancuși”.
Simbolistica măștii a variat în timp și areal geografic, pornind de la masca de teatru sau masca de carnaval, ajungând la masca funerară. Masca și miturile legate de ea pretind că ascund originile cutumelor cotidiene, în funcție de simbolurile utilizate ele putând deveni chiar o replică a cosmogoniei. Măștile implică și o funcție socială, ceremoniile mascate fiind acte de regenerare ale timpului și spațiului; ele tind, de asemenea, să sustragă omul și valorile sale dintr-un veritabil spectacol catartic unde omul conștientizează locul său în univers, drumul vieții și morții sale fiind înscris într-o dramă colectivă căreia îi dă sens. În riturile de inițiere, Masca primește un sens diferit. Inițiatorul mascat încarnează geniul care a instruit oamenii. Masca are și o funcție magică protejându-l pe cel care o poartă împotriva răului. De asemenea, masca este un instrument de posesie, ea fiind destinată captării forțelor vitale ale unui om sau animal în momentul morții sale.
Cu siguranță, plaja utilizărilor și semnificațiilor măștilor este mult mai profundă și mai tăinuitoare pentru diferite culturi dar pentru artistul plastic contemporan poate constitui pretextul ideal pentru a transmite mesaje vizuale cu o puternică încărcătură emoțională.
La rândul său, Perla este un simbol lunar, al apei și femeii. Constanța semnificațiilor sale și, de asemenea, remarcabila lor universalitate au fost inserate de-a lungul timpului în ritmuri cosmice, prin excelență ciclică, ca imagine a fazelor lunii, nașterii, morții, renașterii. Perla joacă rolul de centru mistic, ea simbolizează sublimarea instinctelor, spiritualitatea materiei, transfigurarea elementelor, dând un sens strălucitor evoluției. Perla este atributul perfecțiunii angelice, este rară, pură, prețioasă. Pură pentru că este albă și protejată de cochilie împotriva oricărei agresiuni exterioare. Perla este în cochilie așa cum este geniul în noapte. Miturile persane asociază Perla manifestărilor primordiale. Sf. Efrem utilizează acest mit străvechi pentu a demonstra la fel de bine imaculata concepțiune care duce la nașterea spirituală a lui Iisus Hristos. Originea reprezintă identificarea lui Iisus Hristos cu Perla. În operele litarare și folclorice persane simbolizează virginitatea. Colierul de perle simbolizează unitatea cosmica a multiplului, integrarea elementelor disociate în unitatea unei persoane, punerea în relație spirituală a două sau mai multe componente. În simbolistica orientală, Perla conservă caracteristicile sale particulare și interpretarea sa generală este strâns legată atât de știință cât și de bogăție.
Ca și în cazul semnificațiilor Măștii, și Perla propune un spectru larg al interpretărilor dar asocierea celor două, într-o viziune coerenta, poate conduce, indubitabil, la construirea unui univers imagistic rar, decantat de orice acțiuni involuntare.

REGULAMENT
Pentru selecţie, vor fi trimise imagini ale lucrărilor neprelucrate digital (rezoluţie 300 dpi), însoțite de datele tehnice (nume autor, titlul lucrării, dimensiuni, tehnică, anul realizării), care vor avea, ca şi construcţie ideo – plastică “MASCA ȘI PERLA ”, pe e-mail: tudorro7000@yahoo.com, cu subiectul “pentru Bienala Artelor Poveștile Inorogului”, până pe 6 martie 2018.

Lucrările care nu se apropie de spiritul temei propuse nu vor fi luate în considerare în vederea selecției.
Pentru artiștii care vor preda și ridica personal lucrările la Sala “Constantin Brâncuși”, nu se impune o limită a dimensiunilor și greutății lucrărilor.
Pentru artiștii care vor trimite prin curierat:
• PICTURĂ – sunt acceptate lucrări cu latura mare de minim 40 cm şi maxim 100 cm, încadrate şi cu sistem de prindere.
• GRAFICĂ – sunt acceptate lucrări cu latura mare de minim 30 cm şi maxim 100 cm, încadrate şi cu sistem de prindere.
• SCULPTURĂ – lucrări, material finit, dimensiune maxima 70x70x70 cm.
• TAPISERIE – orice dimensiune.
Expoziția este deschisă membrilor UAP din România, studenţilor, masterat, doctorat, absolvenţilor universităţilor de artă din Romania, cât şi artiștilor neafiliați, membrii ai Uniunilor Artiștilor din țările afiliate la International Association of Art (IAA/AIAP), care pot participa cu cel mult două lucrări.
Juriul va fi format din artiști plastici și critici de artă, care vor delibera pe 7 martie 2018, urmând ca toţi artişti să fie anunțaţi asupra jurizării în aceeași zi.
Artiştii din ţară vor trimite lucrările acceptate prin curierat, exclus prin poştă, în perioada 8 – 12 martie 2018, la adresa: Str. Banul Udrea, nr. 9 – 11, bl. J2, sc. 2, etj. 3, ap. 51, sect. 3, Bucuresti, Dan Tudor Truică, telefon 0766.790.094, cu menţiunea pe colet “Pentru Bienala Artelor Poveștile Inorogului”.
Artiștii din București vor preda lucrările la Sala de expoziții “Constantin Brâncuși”, Str. Izvor nr.3, București, pe 15 martie 2018, între orele 10.00 – 17.00.
Artiștii ale căror lucrări au fost acceptate vor primi pe e-mail fișa de participare pentru a fi completată și trimisă. Lucrările vor conține pe verso datele personale: nume, prenume, titlul lucrării, dimensiune, material, tehnică, anul realizării, adresă, număr de telefon şi e-mail.
TAXĂ DE PARTICIPARE – 50 lei.
Fiecare artist va primi diplomă de participare și pliant.

REGULAMENT CADRU
1. Orice lucrare care nu corespunde condiţiilor de participare va fi respinsă şi expediată cu plata la destinatar prin curierat.
2. Lipsa unui ambalaj corespunzător si a sistemului de prindere conduce deasemenea la respingerea lucrărilor.
3. La primire starea lucrărilor va fi verificata iar dacă acestea sunt afectate din cauza transportului se vor returna.
4. Participanții din Bucureşti vor ridica lucrările pe data de 31 martie 2018, între orele 10.00 – 17.00. După această dată organizatorii nu mai sunt responsabili pentru lucrări.
5. Participanțiilor din provincie le vor fi expediate lucrările începând cu 2 aprilie 2017.
6. Fiecare lucrare va fi returnată în ambalajul expeditorului, eventualele deteriorări cauzate de returnare neintrând în responsabilitatea organizatorilor.

Dan Tudor Truica – artist plastic, curator independent
e-mail : tudorro7000@yahoo.com
telefon: 0766.790.094

Ioana Enescu – PR Manager TRUICART Events
e-mail: penthesilea7000@yahoo.com
telefon: 0766.790.095

Tags: , , ,


About the Author



Back to Top ↑