Published on iunie 11th, 2022 | by Marius
0Constantin Severin povestește ”Viețile pictorilor”
Marius Tița
Constantin Severin a adunat mărturisirile rezumative ale unor mari artiști și le-a publicat în volumul ”Viețile pictorilor”, recent apărut. El a luat aceste gânduri nu din vreo arhivă prețioasă de viață ci din simțirile și trăirile personale, din ”convorbirile” sale cu fiecare dintre cele douăzeci și cinci de flăcări ale artei a căror ardere o pune în poeme luminoase. Sunt toți prietenii și mentorii săi, pe care i-a privit și i-a citit în fiecare tușă și cu fiecare gând: Yves Klein, Francis Bacon, Țuculescu, Frida Kahlo, De Chirico, Hilma af Klint, Kandinsky, Lin Fengmian, Paul Klee, Picasso, Georgia O’Keeffe, Matisse, Malevich, Tamara de Lempicka, Mondrian, Dali, Leonora Carrington, Munch, Miro, Remedios Varo, Basquiat, Andy Warhol, Louise Bourgeois, Jackson Pollock și Freud, Lucien Freud.
Constantin Severin este un extrem comunicator și simțitor, pictor și scriitor. Trăiește intens mersul vieții din toată lumea și nimic din grozăvia acestor vremuri nu îl lasă indiferent. Îi simți zbaterea în fiecare tușă, în fiecare cuvânt. Volumul ”Viețile pictorilor” a fost lansat într-un mediu perfect Constantin Severin, expoziția sa de la București, prima după mai bine de un deceniu. Și pe pânză, și pe hârtia tipărită, imaginile se împletesc în dialoguri și pledoarii, în mărturii și destăinuiri. Este multă poezie adevărată în aceste poeme puse sub titlul giorgiovasarin. Fiecare rând, fiecare vers, este o definiție afirmativă, la persoana întâia, a fiecărui artist dintre cei aleși de Constantin Severin, al căror nume este titlu de capitol. În carte și în istorie.
Scrierea este atât de densă, are atâta observație și biografie încât te miri cum de încape între coperțile unei cărți. Sinceritatea mărturisirii transformă totul într-o poveste rostită între noi, la ceas astral de evocare.
”Viețile pictorilor”, poeme de Constantin Severin, EIKON, București, 2022