Uncategorized

Published on septembrie 4th, 2019 | by Marius

0

Alexey Lushnikov sau suprarealul insolit ce înflorește în pictură

Născut în 1966, la Sankt Petersburg, fostul Leningrad, pictorul rus Alexey Lushnikov are o biografie fabuloasă. A făcut Istoria, la Universitatea din Leningrad, și a pornit să facă și istorie, mai ales că prima tinerețe a coincis cu perioada de deschidere a URSS. Are o energie fantastică, fiind și manager de nave nucleare, cu studii la Academia Navală din Leningrad. Se implică sau are inițiativa decisivă în proiecte de caritate, în proiecte sociale și politice, se impune ca publicist dar și proprietar de televiziune, participă ca negocietor în operațiuni de menținere a păcii, este actor și autor de filme, mai ales documentare, este francofon și francofil, studiază istoria masoneriei. Deși a fost interesat de mic de creația plastică, doar odată cu secolul XXl se așază la șevalet, reușind să găsească liniștea și puterea de a se dedica picturii.

Locuiește și pictează în Rusia, la Sankt Petersburg, și în Franța, la Biarritz. Peste tot admiră peisajul minunatelor locuri pe care le descoperă și îl pune pe pânză, în cadre complicate, cu tușă fragmentată și abundentă. Un romantism intens îmbracă obțiunile sale artistice, inclusiv cele cromatice. Numeroasele peisaje din Biarritz și Țara Bascilor, sau din alte spații pitorești, sunt idilice, sunt calde, sunt solare, în curgeri vegetale sau în ritmuri armonioase. Dar la un moment dat, așteptam ruperea de ritm, inevitabilă la un artist vulcanic, un om plin de energie și inițiativă care, iată, se manifestă în minunata lume a picturii.

Și a apărut, pictura sa de idee, la alte dimensiuni și, desigur, alte prețuri, cu imagini complicate din zona suprarealismului, cu speculații inteligente, puse în imagini fără cuvinte dar cu multe senzații și emoții. Este mai puțină alegorie în pictura sa nouă dar Alexey Lushnikov rămâne, fără îndoială, un devotat al peisajului,  construit  de această dată, un pictor de atmosferă, cu imagini regizate, ce merg de la apariții stranii, la parabole sarcastice sau doar îngăduitoare. Sunt multe mesaje transmise în format plastic de omul de acțiune, dezbatere și analiză care s-a dovedit a fi Alexey Lushnikov. Femeia este factorul activ al dizertațiilor sale plastice și filosofice, este o metaforă în sine, este mesaj și emoție.Fiecare pictură a sa spune o poveste, are o dinamică de film-eseu, armonia se concretizează în sunet, în muzici și cânturi. Unele sunt ”crude și insolite”, altele vin dintr-un suprareal interior ce a înflorit în pictură.

Reprezentant al pictorului Alexey Lushnikov în România este Dana Șanta (0749.974.245).

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑