Reportaj
Published on aprilie 2nd, 2015 | by Marius
0Atelier Liviu-Adrian Sandu sau aurul frământat al lutului
Marius Tița
Nimic nu îi scapă sculptorului Liviu-Adrian Sandu, din Galați. Orice detaliu din lumea care îl înconjoară și pe care a luat-o drept model dintotdeauna se regăsește în lutul modelat de mâinile meșterului. Și așa aflăm și noi că viața e formată din detalii, toate însemnate, pe care le privim după cum ne e starea de suflet. O mănușă este obiect util pe care îl arunci cu un gest mereu elegant prin cele mai clasice locuri dar și mecanismul subtil ce manevrează mască. Tot cu gesturi pe vecie pline de eleganță.
Din lut și cu atingeri de creator, sculptorul recrează forme, expresii umane, materiale amorfe, chiar și culori. Pe masa de lucru a sculptorului se conturează deja o armură romană, cu decoruri în metal, cu căptușeală de piele, cu catarame și închizători. Este aceasta o știință sau un dat artistic, să sugerezi materia doar în lutul-untul pământului. Este și un ritual complicat, bazat pe talent și multă muncă, care scoate din materialul de oale atâta minunăție, cum numai alchimiștii mai reușeau în clipe de nimeni știute.
Fiecare material din care se înfruptă imaginația sculptorului are felul să de a se purta și a se transforma în artă. Într-un fel îți vorbește bronzul, altfel te privește piatra. Căldura lemnului este aparentă tot așa cum răceala pietrei este străină celui capabil de creație artistică. Liviu-Adrian Sandu le face pe toate din lut, și sculpturile dar și materialele. Într-adevăr, artistul modelează în lut chiar structura materiei, din lut își face și piatra și viața, și fața de marmură dar și lemnul cel viu, și pielea și armura. Din lut mângâiat a creație, ofrandă unui electrizant simț al observației, își face Liviu-Adrian Sandu chiar și visurile pe care noi le trăim pe simeze..
Prieteni din Franța, pictorița Rodica Costianu și pictorul parizian Fu Site, veniți la Galați cu o expoziție