Eveniment
Published on July 16th, 2019 | by Marius
0Caransebeș, capitala internațională a sculpturii. 2019, al treilea an de travertin
Nedrept de puțin cunoscută este strădania municipiului Caransebeș de a aduce în fiecare an cam 11 sculptori din întreaga lume pentru o tabără de sculptură, simpozion, după numele actual și internațional. Întâlnirile de lucru ale sculptorilor nu sunt deloc lucruri simple, cam o lună se lucrează intens, obositor, se taie în piatră sau în lemn adevărate monumente, sculpturi de mari dimensiuni. La Caransebeș, mai întâi a fost lemnul, trei ani, apoi marmura, alți trei ani. Au urmat cei trei ani ai andezitului iar 2019 a fost al treilea an de travertin.
Formula de succes de la Caransebeș înseamnă tot un trio, primarul, un manager din cultură și un sculptor. Ion Marcel Vela a fost primarul care a lansat îndrăzneața întreprindere artistică iar Felix Borcean, actualul primar, a continuat-o, cu o pauza de o ediție, în acest mandat. Esențial pentru întâlnirea internațională de sculptură este Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură din Caransebeș, numit Coajă de prieteni, colaboratori și sute de sculptori. Iar sculptorul din triadă este Eugen Petri, din Ploiești, sculptor din galeria marilor artiști contemporani, participant la prestigioase simpozioane internaționale.
Rezultatul acestui efort de ani de zile este absolut fantastic si poate fi vazut peste tot în oraș, în scuaruri, de marmură, în parcuri speciale, de lemn și andezit, și încă pe terenul Târgului, unde au fost create, pentru cele de travertin. Caransebeșul este orașul cu cea mai mare zestre, de fapt un adevărat tezaur, de sculptură adevărată, cu semnături prestigioase de peste tot în lume, cam 40 de țări numărate. Pe diploma Alianței Internaționale a Simpozioanelor de Sculptură punctul central marcat cu roșu este chiar Caransebeșul.
2019 a fost al treilea an, și ultimul, în care, la Caransebeș, s-a sculptat în travertin. Au răspuns invitației de a sculpta la Caransebeș artiști de pe trei continente. Din Canada a venit Marie Josée Leroux, singura femeie din grupul internațional Caransebeș 2019. A ales un subiect românesc, o legendă de împietrire, ”Baba Dochia”. Din China au venit doi sculptori și un ucenic: Liu Yang, președintele Alianței Internaționale a Simpozioanelor de Sculptură, care a ales tot un subiect românesc, tăind în piatră ”Râul Timiș”, și Zhao Yong, care a sculptat ”Mărul primordial”. Cu greu a venit din Siria, din orașul mitologic Damasc, chiar decanul Facultății de artă plastică de acolo, profesorul universitar și sculptorul Ehsan Alar. A sculptat o tensionantă ”Rotație”, cu două contribuții metalice la torsiunea de piatră. Mai de aproape, din Serbia, a venit Giorgie Cpajak, care a ridicat o ”Insulă” de piatră în mijlocul universului fluid. Sculptorul internațional de origine kurdă din Israel, Jamal Hasan, ne oferă de la intrarea în expoziția în aer liber Caransebeș 2019, o monumentală ”Floare de lotus”. Joel Thepault din Franța a căutat în piatră ”Timpul fosilelor” iar sculptorul spaniol Miguel Isla crează un adevărat discurs abstract din jocul cu structura minerală. Din România, Nicolae Răzvan Mincu înalță ”Naștere stelelor” și Eugen Petri, ultimul dar nu cel mai din urmă, care transformă tensiunea mecanică, pe care a ilustrat-o în ultimul timp, într-o îmbrățișare germinantă.
Marie Josée Leroux
Liu Yang
președintele Alianței Internaționale a Simpozioanelor de Sculptură
Zhao Yong
Ehsan Alar
Miguel Isla
Jamal Hasan
Giorgie Cpajak
Joel Thepault
Nicolae Răzvan Mincu
Eugen Petri
Marius Tița, Miguel Isla, Zhao Yong, Eugen Petri, Marie Josée Leroux, Liu Yan, Giorgie Cpajak
Eugen Petri, Giorgie Cpajak, Marie Josée Leroux, Marius Tița, Liu Yan