Reportaj
Published on July 16th, 2015 | by Marius
0Casa Fronius din Sighișoara
Ioan Lazăr și casa Fronius din Sighișoara
Adresa oficială este strada Școlii nr. 13 și pică pe undeva la mijlocul celebrei străzi, ce nu știi dacă nu este o continuare fără trepte a și mai celebrului Pasaj ce urcă la Biserica din Deal, acoperind 175 de trepte. Din Piața centrală privești spre deal și soare, o compoziție arhitecturală ce ne cucerește de secole. Pe dreapta e hotelul Sighișoara, fost palat al episcopului Binder, iar mai sus, pe stânga, e casa Fronius, veche, impunătoare în armonia sa medievală. A fost ridicată de vechea familie Fronius din comunitatea sighișoreană a sașilor, înainte de incendiul din 1676. Această datare este cunoscută pentru că pe arcadele gotice din piatră s-a păstrat fumul gros al acelor zile. Asta înseamnă că Fronius este una dintre casele care au scăpat atunci de la distrugere și, se pare că fântâna, ce se află încă în interiorul casei, nu este străină de fericita soartă. De altfel, este una dintre cele două fântâni ale cetății Sighișoara care au rămas până în zilele noastre. De altfel, la intrare, pe frontonul exterior, o inscripție murală în latină, descoperită și renovată, mulțumește pentru buna străbatere a acelor încercări.
În 2007 s-a încheiat o migăloasă și costisitoare dar profesionistă restaurare a casei astfel că, în prezent, avem una dintre cele mai bune readuceri în timp a unei case din vremurile medievale. Sunt 9 camere la Fronius, fiecare cu un stil aparte, cu elemente originale, arcade de piatră în senzaționale îngemănări, frânturi de pictură murală, cu piese originare de mobilier transilvan, cu feroneria ușilor recuperată din vremurile trecute. Se numesc Patricia, Antonia, Cassia, Herminia, Agatha, Septimia, Felicia, Victoria și Augusta. Întrebați cine a stat în fiecare dintre aceste camere și veți afla nume vestite în întreaga lume. Pivnița este amenajată ca un bar cu măsuțe de sticlă sprijinită pe grinzi uriașe și vechi, de asemenea din Transilvania adunate. (fronius-residence.ro)
Casa Fronius este o adevărată galerie de artă pentru că sejurul aici se petrece printre obiecte vechi, de muzeu etnografic, dar și printre picturi deosebite ale unori artiști contemporani care au stat și au pictat în această casă istorică a Sighișoarei.
Cristina Tița, în fața casei Fronius din Sighișoara
Criticul de artă Marius Tița și o pictură de artistul bulgar Peter Mitchev, realizată special pentru această veche încadrare transilvană
Directorul Ioan Lazăr și pictori de la Fronius: Gabriela Dobre, Corneliu Drăgan-Târgoviște și Ciprian Istrate
Casa Fronius, pictură de Gabriela Dobre