Reportaj

Published on septembrie 3rd, 2023 | by Marius

0

Culorile de la Volary

Marius Tița

Volary este o localitate din Cehia, la doi pași de frontiera cu Germania. Pare a fi definiția Europei Centrale. Pornind de la această plasare geografică, nimic din tumultul istoriei Europei care a trecut prin mijlocul ei nu îi este străin.

În 2015, artiști renumiți, veniți din țări de înțelegere comună, nu departe de acest colt de rai central European. Pornind de la buna organizare și mereu redutabila participare, povestea întâlnirilor de lucrare artistică de la Volary s-a conturat tot mai luminoasă.

În această vară, cea a anului 2023, mai mulți participanți la întâlnirea de la Volary și-au pus gândirea pe hârtie, programatic, și au semnat cu voce tare. S-a născut o nouă mișcare artistică, numită volarism.

”Cei șapte”, în momentul semnării Manifestului de la Volary, 27 iulie 2023

”Volarismul nu vrea să discute concepte artistice efemere. Nu vrea să se blocheze în dezbateri academice desprinse de creație. Noi, volariștii nu vrem declarații goale. Munca va fi cea mai clară declarație a noastră. Pentru volarism, originalitatea fiecărui artist asociat grupului nostru este cheia”. Astfel spun volariștii acestei inițiative: Teodor Buzu, născut în Basarabia, stabilit în Cehia, Cecilia Chiavistelli, artistă și jurnalistă din Italia, Pavel Klíma, artist și parlamentar din Cehia, Vít V. Pavlík, președinte al uniunii aetiștilor plastici din regiune, Boemia de Sud, Michal Dubnický, directorul academiei din orașul ceh Kolin, Vasile Sarcă, pictor din România, și Lenka Sárová Malíská, artistă, șefa direcției Design de la între prinderea Thun Porcelan.  

”Apreciem individul concret mai mult decât masele abstracte. Pledăm pentru dreptul de a avea propriile convingeri, pentru libertatea stilului, pentru dreptul la individualitate”, mai spun volariștii și, trebuie să recunoaștem că mulți dintre noi, artiști sau nu, se regăsesc în aceste principii. Să mai adăugăm că artiștii care se întâlnesc în mijlocul Europei, la doi pași de granița Cehiei cu Germania, resping ideea de de separare a oamenilor, indiferent de criterii și declară că nu cunosc decât un singur limbaj, cel al artelor vizuale.

Trecând prin culorile atractive, calde și cultivate, tușele dinamice, prin folosirea valențelor caligrafice, prin abstractizarea ce-și propune să surprindă realitatea, prin peisaj, se ajunge la căutarea volariștilor, ”exprimarea mișcărilor emoționale”.

Propunerea artistică lansată la Volary, în sudul Boemiei, în Cehia, este extrem de generoasă, bogată și intensă. Și suntem bucuroși să regăsim doi creatori români chiar în zorii minunatei inițiative.

Buzu, Chiavistelli, Klíma, Pavlík, Dubnický, Sárová Malíská, Sarcă

Tags: , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑