Eveniment
Published on January 17th, 2017 |
by Marius
Culorile Istoriei după Valentin Tănase. La Cotroceni
Valentin Tănase
“Cotroceni – Culorile Istoriei“
19 ianuarie – 5 februarie 2017
Muzeul Național Cotroceni
Marius Tița
Valentin Tănase este un istoric foarte talentat în arte plastice sau un pictor convins că istoria este o știință. Opera sa plastică este puternică și extrem de original conturată, pictorul fiind cel care ne pune istoria în față. După facultate, tânărul pictor a intrat în Studioul de Arte Plastice al Armatei și acolo și-a “scris” minunata epopee a istoriei românilor, dând chip și respirație marilor fapte și marilor oameni. A pictat ostași din toate vremurile și chipuri văzute sau doar închipuite ale dormitorilor și regilor noștri, ni l-a arătat și pe grenadierul Mușat dar și pe Iancu de Hunedoara, pe Ecaterina Teodoroiu dar și pe regele Ferdinand Întregitorul. Iar peste toate, încleștările cu multe personaje, cu cer și pământ, cu noroi și nori, cu tot ce îi trebuie unei scene de luptă care să străbată vremurie ca o mărturie a timpurilor. Creația sa este imbatabilă, pe de o parte avem talentul, școala, experiența, imaginația și inteligența vizuală a unui artist de excepție, pe de alta vorbim de cercetările documentare ale unui iscoditor al istoriei, un mărturisitor care știe ce desenează, ce pictează, ce sculptează. Umiți de frumusețea liniei și armonia cromatică s-ar putea să nu remarcați acribia susținerii documentare a scenelor și a chipurilor din creația lui Valentin Tănase. Nu este plan întâplător sau inutil, nu este orizont fără respect profund pentru legile perspectivei, nu este pată de lumină sau tușă de culoare fără plasare științifică, nu există element de uniformă sau trăsătură de pe chip care să nu fie documentat și normal plasat, cu argumentație științifică.
Valentin Tănase și arta sa de inspirație istorică sunt cunoscute, trece prin timpuri și le ilustrează, le îmbogățește cu efigiile trecutului. Este o pledoarie pentru istoria neamului, este o carte, un constructor al percepției directe dar, înainte de orice, este o operă plastică. În expoziția de la Cotroceni, inspirat numită “Culorile Istoriei”, avem toate aceste percepții într-o curgere narativă și o punere în scenă ce ne face părtași la jcoul de-a dreptul cinematografic, al istoriei. Undeva, de-a dreptul miniatural, descoperim un portret al lui Ștefan cel Mare și, după ce vom afla că este realizat la vârsta de 15 ani, constatăm imediat o unitate stilistică vecină cu destinul, în creația artistului. Valentin Tănase, creatorul care călătorește prin veacuri ca poet al detaliului profund, ține să sublinieze că au trecut de la facerea acestei picture 47 de ani, exact câți a stat Ștefan cel Mare pe tron. Din cronici și din amintiri, Valentin Tănase a creat efigii voievodale iar Ștefan cel Mare este unul dintre personajele istorice care au intrat în mental și în discuție inclusive cu chipul volcanic și frumos alcătuit de el.
Cu uimire am aflat, în ultimul timp, de monumentele de for public realizate de Valentin Tănase, pictorul care a făcut în sens invers drumul sculptorului Michelangelo, pictorul Sixtinei. Nu de mult timp, în București au fost dezvelite monumente care omagiază doi mari conducători ai românilor ce au numele arhanghelului Mihail. Unul este Viteazul primei Uniri a românilor, al doilea este chiar regele Mihai, cel care a străbătut istoria tumultoasă a ultimului secol pentru ca noi să avem șansa să îi fim contemporani. Uimirea de care pomeneam vine, până la urmă, din recunoașterea, în sculptură, a “mâinii” talentatului artist, cel care construiește din detalii imaginile înalte ale istoriei noastre.
Ștefania Dinu, Valentin Tănase, Marius Tița
Cristina Tița, autoarea majorității fotografiilor
Tags: Cristina Tița, Marius Tița, Muzeul Naţional Cotroceni, Ștefania Dinu, Valentin Tanase