Din nou la Brașov! Expoziție de pictură și grafică de Mihai Bara
MIHAI BARA
Expoziție de pictură și grafică
4 mai – 31 mai 2017
Centrul Multicultural al Universității Transilvania
Bd. Eroilor nr. 29, Brașov
Vernisajul a avut loc joi, 4 mai.
Marius Tița
Pictorul român Mihai Bâră s-a stabilit în Andorra acum un sfert de secol și de atunci expune în marile capitale euro-mediteraneene, cele cu multă artă și cultură. Acum a venit acasă, la Brașov, un oraș cu artiști deosebiți și care știe să aprecieze arta plastică, și a montat o simeză de excepție la Centrul Multicultural al Rectoratului prestigioasei Universități Transilvania. În plin centrul orașului, într-un spațiu fantastic, mare, cu arcade, de-a dreptul spectaculos. Aici îl putem descoperi, înțelege și admira pe inevitabil puțin cunoscutul artist. Opera sa este un adevărat basm, o lume de metafore și înțelesuri ce se ”citesc” cu încântare și fervoare. Cadrele sale sunt tot atâtea alegorii, cu titluri sugestive, ce completează percepția. Muzicieni, clovni, personajele cetății, fete și Eve, câini și potăi, ipocriți și lunatici, orașe și chei vin să plutească în aceste imagini ca o carte de joc, una fără margini, dar cu centru esențial. Astfel de imagini nu se încep și nu se termină. Ele se cuprind și se pătrund, intră în jocul propus de artist cu un penel ca o baghetă magică. Imaginile dinamice și vibrante se descompun în pseudodecupaje care pun accente și se desfășoară pe tot spațiul, ca o mare de drapele cu blazoane ca un destin.
Original și expresiv, Mihai Bâră este unul dintre cei mai bine cotați artiști români, cu o operă cuceritoare, magnetică. Este prezent și apreciat de galerii care îi dedică vitrinele lor de impact, acum pregătind o simeză chiar la Bruxelles. Se mișcă într-o logică specifică spațiilor evoluate din Vestul continentului din care avem multe de învățat. Și asta se simte în fiecare tușă tumultuoasă din picturile lui Mihai Bara, românul din Andorra.
Mihai Bara
“Pictura este o a doua natură pentru mine. Devine natural să trăiesc, să absorb și să filtrez vibrațiile existenței și ulterior să le folosesc pentru a recreea o lume diferită în timp ce pictez în acord cu ideile, sensibilitatea, dorințele, îndoielile mele.
Încerc să înțeleg emotivitatea, să “traduc” și să interpretez toate calitățile și metehnele lumii într-o expresie similară unei oglinzi distorsionate de propia lectură.
Sunt fascinat și absorbit de labirintul interior pe care-l avem toți și de expresia comportamentală motivată de acest motor sentimental.
Creațiile mele sunt o invitație la dialog și introspecție și în același timp cred că pot fi văzute și ca un scanner societal. Scânteile și sfichiurile sarcastice, critice sau candoarea complice rămân doar fațetele unei viziuni înțelegătoare și profund optimiste asupra noastră, ca indivizi.
Clowni, balerine, ipocriți, politicieni și sfinți, păpușari și copii, muzicieni și regi devin personajele principale în concepția mea despre lume și viață, toate privite ca fațete ale “omului zilei de azi” și ale lumii în care trăim.