Reportaj

Published on ianuarie 31st, 2015 | by Marius

0

„Dincolo de vise” sau pictura Luminiței Gliga

 Cristina Tița

Picturile Luminiţei Gliga explodează în feerii de culoare. Compoziţii elevate trăindu-şi viaţa de capul lor, desprinse din imaginaţia pictoriţei, călătorind prin expoziţii cu dezinvoltură, căutându-şi publicul şi găsindu-şi-l cu uşurinţa unei priviri aruncate pe un afiş, de-ajuns să te convingă că e un eveniment din care merită să faci parte.

„Gând şi culoare” e titlul expoziţiei găzduite de sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Cum sala de expoziţii aparţine unei biblioteci, iar înainte aici au fost expuse manuscrise, pictoriţa a avut ideea inspirată de a păstra vitrinele de sticlă şi de a pune în ele tablouri. Sunt peisaje preţioase, făcute parcă special pentru această inedită modalitate de prezentare.

Pereţii sunt invadaţi de picturi de dimensiuni mari, care îşi spun cu farmec povestea, provocând-te să le găseşti cel mai inspirat nume. Nu e uşor, pentru că poezia picturilor e completată de titluri precum „Culorile aerului”, „Impresii de iarnă” sau „Dincolo de vise”. Cum visele sunt sinonime cu meditaţia şi reveria, dincolo de ele găsim culoare şi ritm, amintiri ale unor întâmplări despre care nimeni nu mai ştie dacă au avut sau nu loc.

Expoziţia „Gând şi culoare” se va încheia pe 6 februarie, dar magia picturii continuă, aducând primăvara mai aproape, coborâtă parcă din compoziţiile Luminiţei Gliga.

 

afis

1

  3

4 2

8 5 10

6 7

9  17

11 12 13 14 15 16

19 20 21

24  22

„Tropical Dialogue”                                                                               „Tropical 2”

23

    „Culorile aerului”

25 26 27

28

Cristina Tița în expoziția„Gând şi culoare”

33 34

„Himera”

35 36

mic

Luminița Gliga și Marius Tița

Tags: , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑