Eveniment

Published on ianuarie 31st, 2020 | by Marius

0

Domn Profesor Gabriel Bratu, la 85 de ani

Gabriel Bratu este profesorul meu de grafică de la Școala de artă din Craiova, atunci Populară, acum Cornetti. Am început-o odată cu liceul, în 1980, în anul doi am fost ocupat cu treapta, a doua, în al treilea an eram deja maestru. Și pentru că publicasem deja o caricatură în ”Scânteia tineretului”, profesorul de grafică Gabriel Bratu, un cunoscut caricaturist, cu un stil personal și inconfundabil, ne-a organizat o expoziție de caricatură, mie și colegului meu de la Școală, Dan Smarandache, student de permanentă primăvară. Era aprilie 1983 și la vernisajul expoziției noastre au venit toți artiștii legendari ai Craiovei, retrași acum în istoria artei oltene.

În noiembrie trecut, Gabriel Bratu a rotunjit primii 85 de ani dintr-o viață intensă dedicată artei plastice, cu un spirit vibrant care ascundea, de multe ori, munca uriașă pe care nu a evitat-o niciodată. Muzeul de Artă din Craiova, splendidul Palat Jean Mihail, i-a dedicat cetățeanului de mare onoare Gabriel Bratu o expoziție în Sala Oglinzilor, sala de onoare a Muzeului.  Iar prietenii de la Cluj-Napoca, sub coordonarea lui Cornel Udrea au vârât sub tipar un album cu dedicații de la prieteni din întreaga lume.

”Ca orice oltean, are o dezvoltată conștiință a vremurilor pe care le trăiește și, ca puțini români, sfințește prietenia și spiritul ei”, apar și eu susținând, în respectivul volum, cu toată forța devenirii mele, aceste adevăruri.  Dar am să citez și ce scriam pe Facebook, că suntem tentați să minimalizăm mărturisirile de acolo: Multe amintiri minunate vin din urmă și îmi doresc ca și în viitor să am vești despre fapte de excepție semnate Gabriel Bratu.

      

     

   

Text de Marius Tița în volumul omagial ”Gabriel Bratu 85”

Tags: ,


About the AuthorBack to Top ↑