Published on December 28th, 2023 | by Marius
0Elena Borundel, Nicu Dumitrescu – ”dor și drum”, la Muzeul Satului
Expoziția uimește prin firescul ei înalt: doi artiști adevărați se potrivesc în minunea creației plastice, iar un spațiu parcă special pentru astfel de simeze – Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” – îi găzduiește. Vernisajul a venit și el exact de Sfântul Nicolae, apărătorul copiilor și al dreptei credințe, al fecioarelor și văduvelor credincioase, al elevilor, al mirilor, al tinerilor căsătoriți care doresc copii, al săracilor, al prizonierilor, al studenților, al farmaciștilor, marinarilor, pescarilor, brutarilor, dogarilor, berarilor, negustorilor, judecătorilor, preoților, parfumierilor, al tâlharilor care se pocăiesc și al pelerinilor căutători de veșnicie. Și al unuia dintre expozanți.
Elena Borundel face icoane pe sticlă adevărate, și le înconjoară cu cusături populare, face pictură pe sticlă, imaginează diferite obiecte din bucăți adăugate, dar mai întâi adunate. Niciun material cu valențe artistice nu îi este indiferent dacă a apărut viziunea artistică transformatoare. Mozaicul său are volum, este un adevărat altorelief. Icoana în mozaic înalt pe care Elena Borundel o expune la personala sa de la Muzeul Satului mă trimite cu gândul la ”Tronul euharistic”, o lucrare impresionantă din toate punctele de vedere, pe care artista a finalizat-o de curând.
Nicu Dumitrescu ”sculptează” în sticlă și metal, face ”Pilde” și imagini. Creațiile sale au titluri din Biblie și din spiritualitatea creștină. Acum, la expoziția ”dor și drum”, lansează o creație nouă, absolut senzațională, căreia îi dă numele său: păretarul din sticlă. A preluat pe sticlă imaginile celebrelor cusături intens naive, cu mesaje de gospodărie, a vălurit sticla, de parcă a stat secole pe perete, și apoi a ars creația în cuptoarele care dau tărie sticlei artistice. Inedita creație uimește și ne transpune într-o dezbatere contemporană dar de evocare a unui aspect al satului care aparține apariției vieții moderne, cam pe la începutul secolului trecut.
Simeza susținută de Elena Borundel și Nicu Dumitrescu are o unitate remarcabilă, se citește în același alfabet, cu descoperirea originalității fiecăruia dintre cei doi artiști consacrați. Mai mult, se înscrie perfect în atmosfera expunerilor de la Muzeul Satului din București, contribuind la această discuție contemporană despre profunda spiritualitate rurală pe care o întâlnim la renumita instituție. Și amintește de Salonul deschis anual, la 18 octombrie, de ziua Sfântului Luca al iconarilor și al pictorilor, de Asociația Filiala de Artă Plastică Religioasă și Restaurare (AFAPRR) al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Cei doi expozanți sunt membri ai Filialei și participanți de bază la acest redutabil Salon de artă plastică, găzduit, în ultimii ani, cu căldură, de Muzeul Satului.
Elena Borundel, Nicu Dumitrescu, dor și drum, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, București, Sala Donatorilor, din 6 decembrie 2023