Expoziția Iluzii, Deziluzii și Marea Unire, la Muzeul Olteniei
Expoziția Iluzii, Deziluzii și Marea Unire,
dedicată Centenarului Marii Uniri,
la Muzeul Olteniei
Vorba unire este azi în toate inimile. Toți o voim, profetic afirma despre o stare de spirit a unei întregi nații, cu 70 de ani înainte de intrarea României în Marele Război, un adevărat simbol al unității de gândire și acțiune românească, Nicolae Bălcescu (1819-1852). Exact astfel era și atmosfera publică la data intrării Armatei Române în Transilvania și a începutului eliberării acelei părți a poporului român aflat, pe nedrept, sub dominație străină. Au urmat momente de bucurie, deznădejde, eroism, sacrificiu.
În anul Centenarului Reîntregirii Neamului, sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, Muzeul Olteniei Craiova, Secția Istorie-Arheologie, în colaborare cu Muzeul Municipiului București, are deosebita onoare de a vernisa expoziția intitulată „Iluzii, Deziluzii și Marea Unire”.
Deschiderea expoziției va avea loc miercuri, 19 decembrie, ora 11.00, la sediul Secției de Istorie-Arheologie, Craiova, strada Madona Dudu, nr. 14.
Vizitatorii vor avea ocazia să intre în atmosfera vremurilor de acum 100 de ani, când visul unei națiuni a devenit o îndreptățită realitate. Ei vor face o incursiune în timp, parcurgând drumul plin de jertfă al românilor în timpul Marelui Război. Specialiștii Muzeului Olteniei au realizat o îmbinare reușită a informației științifice cu spectaculozitatea butaforiei, cu scopul reconstituirii cât mai fidele a evenimentelor istorice din epoca respectivă.
Expoziția cuprinde numeroase obiecte folosite sau realizate atât de militarii si civilii români, precum și numeroase documente inedite referitoare la multiple aspecte din acele timpuri. Fotografii înfățișând câmpurile de luptă, viața din spatele frontului, scene din prizonierat, momente de la actul Marii Uniri creează un tablou cât mai complet al faptelor istorice petrecute acum mai bine de un veac.
De asemenea, vor fi expuse documente, obiecte care au aparținut unor personalități ale Olteniei, precum Victor Popescu, conducătorul mișcării de rezistență împotriva ocupanților germani și austro-ungari. O altă piesă de rezistență a expoziției, un document istoric de o nețărmurită valoare, este Albumul Marii Uniri realizat de fotograful Samoilă Mârza. Albumul este unul din cele patru exemplare a căror existență este cunoscută în România, conține singurele fotografii realizate la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.
Adresându-se tuturor categoriilor de vizitatori, expoziția Iluzii, Deziluzii și Marea Unire este un prilej ideal de afla mai multe lucruri despre istoria noastră națională și de a petrece în mod plăcut timpul liber.