Infoagenda

Published on martie 9th, 2018 | by Marius

0

Expoziția „Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bömches”, la Muzeul Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni organizează miercuri, 14 martie, ora 18.00, în Spaţiile medievale, vernisajul expoziţiei „Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bömches”.

            Expoziția temporară dedicată lui Bömches – artist român, originar din Braşov – se înscrie în seria manifestărilor pe care Muzeul Național Cotroceni le organizează în anul Centenarului, celebrând în acest mod arta românească din ţară şi din străinătate.

Friedrich Ritter Bömches von Boor s-a născut la Brașov, în 1916 și s-a stins din viață la Wiehl, în Germania, destinul său personal fiind reprezentativ pentru frământările dramatice din Europa ultimului secol. S-a format ca pictor între anii 1936 – 1941, luând lecţii de desen, pictură şi compoziţie de la: Fritz Kimm, Hans Eder şi Johann Mattis-Teutsch. În 1941, este trimis pe front, iar la scurt timp după întoarcerea din război, în 1945, este deportat pentru cinci ani într-un lagăr de muncă din Rusia.           Aceşti zece ani teribili de război şi muncă silnică îşi vor pune amprenta asupra paletei cromatice şi a tematicii pictorului.

În 1950, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi timp de douăzeci de ani va face parte din conducerea filialei UAP din Braşov. A participat la expoziţii în ţară şi străinătate şi este decorat cu „Ordinul Meritul Cultural cl. IV”. În 1978, se stabileşte definitiv, în Germania. Schiţează portretele unor personalităţi germane din cultură, politică şi economie ca Peter Ludwig, Genscher, Heidegger, Beitz sau Lore Lorenz.

Friedrich von Bömches a lăsat în urmă mii de lucrări, fiind de o productivitate inimaginabilă. O parte dintre aceste lucrări, desene şi picturi, le vom regăsi în expoziţia deschisă publicului în perioada 15 martie – 1 aprilie 2018.

 

Tags: ,


About the Author



Back to Top ↑