Eveniment

Published on septembrie 23rd, 2021 | by Marius

0

Expoziție-eveniment: Burhan Ahmeti la București

Marius Tița

Am avut șansa să îl cunosc pe Burhan Ahmeti într-un cadru de poveste, la casa regală de vânătoare de la Lăpușna, alături de alți artiști de excepție, participanți la rezidența artistică organizată acolo, în 2018, de Marilena Iepan. Am descoperit un artist deosebit de inspirat și dedicat harului său, serios și concentrate, deschis, în același timp, cunoașterii și descoperirii. Pictează cu vocația ilustrației, a comunicării, a transformării în artă a imaginii a unor mesaje, opinii și, inevitabil, povești.

Modernitatea și temeinicia artei lui Burhan Ahmeti, albanez nord-macedonean, ne amintește de dimensiunea culturală și spirituală a viețuirii în această parte a Europei, văzută ca un butoi cu pulbere de cei care au inventat frontierele, dar cu secole de conviețuire și conectivitate pentru cei mulți care sunt acasă în Balcani.

Am descoperit, cu bucurie, vocația didactică a artistului Burhan Ahmeti, ca pe o trăsătură firească. Este o menire care înflorește odată cu opera personală. Și, acolo, la Gostivar, în Macedonia de Nord, sau oriunde este invitat, se înconjoară de elevi și studenți și toți cei cărora le împărtășește minunea creației plastice.

Din 23 septembrie, pictura lui Burhan Ahmeti este expusă în București, la Artoteca Bibliotecii Metropolitane București, în cadrul Stagiunii permanente de artă plastic ”Temeiuri”, ”dirijată” de Carmen Olteanu și George Radu Serafim. Este prima sa expoziție personală în România, este o simeză-eveniment, a unui artist de excepție.

Burhan Ahmeti, Utopica, Artoteca – Biblioteca Metropolitană București, septembrie-octombrie 2021

Pictorul Burhan Ahmeti și Excelența Sa, domnul Gabriel Atanasov, Ambasadorul Macedoniei de Nord la București

Tags: , , ,


About the Author



Back to Top ↑