Eveniment
Published on iulie 8th, 2015 | by Marius
0FUEL FOR MORE PATIENCE, tabără și expoziție internațională de ceramică, la Sighișoara
Marius Tița
Cu multă treabă și responsabilitate în Franța și, mai nou, în Elveția, Rodica Costianu își face o datorie din a veni mereu, cu inițiative, la ea acasă. În această primăvară i-am fost alături când a adus arta sa și pe cea a franco-chinezului Fu Site, tânăr pictor cu o cotă respectabilă pe malurile Senei, la Muzeul de artă vizuală de la Galați. La ea acasă, la Galați, acolo unde, anul trecut a adus mai mulți ceramiști francezi la o tabără de profil. La fel trebuia să se întâmple și în acest an numai că o rotiță s-a învârtit împotriva acestei realizări. Rodica Costianu nu s-a lăsat, nu cunoaște această noțiune și, cu sprijinul prietenilor din Sighișoara, a făcut această tabără de excepție în unul dintre orașele cu cea mai serioasă tradiție în ceramica românească.
Lucrul în tabăra de ceramică FUEL FOR MORE PATIENCE a început cam pe 22 iunie, când au venit polonezii. Este vorba de un grup de artiști de excepție din țară ce ne era vecină, la nord, Agnieszka Marciniak, Teresa Milewicz, Leri Papidze și Sebastian Pietkiewicz. Nu peste mult timp, chiar de ziua sa de naștere, a ajuns la Sighișoara și Wlodzimierz Ćwir, al cincilea ceramist polonez din grupul taberei de la Sighișoara. La ei acasă și participanți la tabără au fost Mariana Cara Olteanu, David Olteanu, Kovrig Antal Istvan, Niculae Ardelean, Dorian Feier, și Daniel Romeo Todea, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Alma Mater Castrum Sex. La internaționala întâlnire a maeștrilor ceramiști au participat și clujeanul Vasile Cătărău, hunedoreanca Ana Iancu și, nici pe departe cel din urmă, gălățeanul Valentin Neacșu, cel care a rămas și cu grijile organizaționale, când Rodica Costianu a fost atrasă acasă, în Occident, de grijile și responsabilitățile pe care le sugeram mai pe la început.
Ceramica este un meșteșug complicat, cu multă trudă și cheltuială. Este o artă aparte, poate prima la care s-a dedat omul, când se temea să intre în peșteri, ca să le picteze mai târziu. Ceramica este frământată în mâini, mai aproape de gestul creațiunii. Este o îmbinare a teluricului și a ludicului în fărurirea de ceramică, această artă a pământului și a focului.
A fost o întâlnire deosebită, spun cu toții, românii și polonezii participanți la tabăra de ceramică. A fost mult joc copilăresc, a fost muncă serioasă la FUEL FOR MORE PATIENCE, la Sighișoara. La final, vineri,3 iulie, mai exact, a fost vernisată o expoziție, un adevărat salon internațional de ceramică, la Turnul Fierarilor din Sighișoara, o galerie de artă pe două niveluri cum greu se mai găsește. Doar până la 19 iulie.
Marius Tița, Dorin Stanciu, Toboșarul Cetății și Daniel Romeo Todea, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Alma Mater Castrum Sex
Marius Tița, Niculae Ardealean, ceramist, și opera sa
Marius Tița, Cristina Tița și un vas-portret de Leri Papidze
Ceramică de Ana Iancu
Ceramică de Agnieszka Marciniak, în expoziția de la Sighișoara