Eveniment

Published on iulie 16th, 2017 | by Marius

0

Gabriel Bratu, portret monografic

Gabriel-bratu-coperta-

Marius Tița

Gabriel Mihail Bratu, aka Gabi Bratu, este cetățeanul de cea mai mare onoare al Craiovei, al întregii Oltenii. Dintotdeauna, deși, oficial, are acest titlu doar din 2005. S-a născut, la Craiova, desigur, în 1934, în preajma zilei Sfinților Arhangheli și a primit numele lor. De atunci nu a obosit să se manifeste ca un cetățean adevărat, cu talent, imaginație și inteligență. Este conștiință vie dar și cronicar al vremurilor din ultimul secol ale Craiovei și ale țării, și nimic din ce s-a petrecut în cultura dar mai ales în plastica doljeană în aceste și acele vremuri nu îi este străin. Asta dacă nu a fost chiar direct implicat. Spiritul viu și plin de har l-au dus, de mic, în lumea desenului satiric. A debut cu caricaturi în ziarul local la 14 ani, în 1948, când școala unde se învăța și-a schimbat numele. Astfel, a intrat la „Carol I” și a absolvit la „Nicolae Bălcescu”, nu înainte de a presta un stagiu la Bumbești-Livezeni. Iar în ziarul “Înainte”, acum “Cuvântul libertății”, a debutat dar și continua să publice și astăzi, după 70 de ani!. Povestea vieții caricaturistului Gabriel Bratu din Craiova este fascinantă. Sau de-a dreptul fantastică, așa cum magic o povestește chiar el în cartea “Gabriel Bratu, o monografie”, scrisă de Dodo Niță, vestit promotor, cronicar și istoric al “benzii desenate”, care are la Craiova capitala sa românească.

Gabriel Bratu a făcut multe și de toate. A făcut caricatură și afiș, coperte și ilustrație de carte, a lucrat la editura “Scrisul Românesc” și în instituții de îndrumare a culturii și a creației artistice, vorbește de decenii la radio, spunând lucrurilor pe nume. Ca orice oltean, are o dezvoltată conștiință a timpurilor pe care le trăiește și, ca foarte puțini români, sfințește prietenia și spiritul ei. De aceea, în monografia lui Dodo Niță vom găsi pagini „Gabriel Bratu în viziunea prietenilor săi” dar și o „Scurtă istorie sentimentală a caricaturii românești în viziunea maestrului Gabriel Bratu”.

Unele sunt știute, altele nu, dar toate sunt interesante în acest volum. Nu știam că Gabriel Bratu a urmat cursurile Școlii de artă “Cornetti” din Craiova dar știu că a devenit profesor la prestigioasa instituție și, mă consideră unul dintre merituoșii săi absolvenți. Iar eu mă mândresc că am fost elevul “Domnului Profesor” Gabriel Bratu!

Gabriel Bratu, o monografie”, de Dodo Niță, Editura Aius, Craiova, 2017

18342366_454969508183421_8217131813960181304_n d

e

1 2

Cărți cu ilustrație de Gabriel Bratu, acum de colecție

Tags: , , ,


About the AuthorBack to Top ↑