Eveniment

Published on noiembrie 2nd, 2016 | by Marius

0

Gabriela Culic – Rêverie – la ICR Viena

14925236_1289361824427444_5945052117424094792_n

Rêverie

pictură

Gabriela Culic

Institutul Cultural Român, Viena

Argentinerstrasse, 39, Viena

8 noiembrie – 2 decembrie 2016

Vernisajul a avut loc marți, 8 noiembrie, la sediul ICR Viena, în prezenţa artistei Gabriela Culic şi a curatorului Ana-Maria Altmann.

„Linişte. O răsuflare. O bătaie din aripi şi suntem liberi. Ca o reminiscenţă a unei perioade în care doar vântul şi croncănitul păsărilor spărgeau liniştea unei realităţi pustii şi echilibrul lumii dăinuia ca un instinct primordial în toate fiinţele vii, pânzele Gabrielei Culic ne amintesc de o dorinţă greu explicabilă. Inspirată  de zborul păsărilor, artista creează în lucrările ei o atmosferă unică de linişte şi libertate în care nimic nu este ameninţător. Gabriela Culic preia – ca printr-o suavă strângere de mână – privitorii și îi conduce lin într-o lume depărtată de realitatea cotidiană în care ochiul şi sufletul descoperă doar ceea ce trebuie să fie: liniște şi siguranță. Transpuși astfel într-un univers care în același timp a existat și nu a existat, pe care au siguranța că îl cunosc şi totuși nu-l cunosc, privitorii se surprind transportați într-un timp ancestral a cărui percepție despre începutul tuturor ființelor se derulează secvențial în moduri mereu noi şi diferite.

Ca un contrapunct de-a dreptul paradoxal al unei societăţi din ce în ce mai dinamice şi mai tehnologizate, în care noţiunea timpului a deviat deja de pe orbita unei conştiinţe de sine narcisiste, Gabriele Culic deschide ferestre spre lumi care, asemenea viselor, se află în afara timpului măsurabil, neavând absolut deloc nevoie de acesta. Asemenea viselor, cosmosul creat de Gabriela Culic se supune cu acuratețe ritmului straturilor picturale care se condiționează reciproc, fac referire unele la celelalte şi în ciuda complexității lor nu rămân niciodată de nepătruns. Propriul sine găsește mereu în nevoia de armonie, o busolă care ajută la orientarea în universul multidimensional al lucrărilor. Iar acolo, în acest punct dincolo de spaţiu şi timp, întâlnim din nou această dorinţă, această aspiraţie interioară tăcută pe care nu dorim să o numim, iar acum nici nu mai este necesar să o facem, pentru că învăţăm să visăm din nou de la început.

Dintr-o dată se face linişte. Ceaţa se aşterne ca un văl călduros pe solul obosit după trecerea verii. Păsările se mai zbat o dată peste pământul negru și argilos al începutului de iarnă, se opresc pentru un moment – şi îşi iau zborul. O răsuflare. O bătaie din aripi şi suntem liberi.” (Ana-Maria Altmann)

Expoziţia „rêverie” poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada 8 noiembrie – 2 decembrie (cu excepţia zilelor de 30 noiembrie şi 1 decembrie), de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00. Intrarea este liberă.

1.1 1 2 43 6 5  7 8  10 15

9

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑