Infoagenda

Published on martie 8th, 2017 | by Marius

0

IMAGINARIA lui Tudor Meiloiu

afis Tudor Meiloiu.mic

„IMAGINARIA”

pictorului

TUDOR GEORGE MEILOIU

Galeria Căminul Artei – parter

Vernisajul a avut loc miercuri, 15 martie, și a fost prezentat de criticul de artă Marius Tița. Au mai luat cuvântul Florentin Popescu, Geo Călugăru și  Radu Cârneci.

Lumea lui Tudor Meiloiu este magică şi de basm, populată de păsări pline de metaforă şi de sensuri de vegetal învăluitor şi de mineral frumos ca o catedrală. Construcţiile sale sunt complete, adună fiecare grăunte de culoare şi-ş fixează unde îi este locul.

         Este un aspect de tapiserie în toată această urzeală de fire de lumină colorată, văzute şi nevăzute.

         Tudor Meiloiu este un înţelept al picturii, cel care ne arată ce a văzut el şi nu se miră că noi nu am văzut până acum. Este dornic şi răbdător, ştie că după ce i-am văzut pictura, începem sigur să vedem şi noi.

Marius Tiţa

2

4 1 3 

5 8

   7 6

9

Geo Călugăru, Florentin Popescu, Tudor Meiloiu, Marius Tița

10 11

12

Gingăşie, candoare, sensibilitate, farmec şi mister. Mai ales mister învăluie desenele şi picturile lui Tudor Meiloiu. Păsările lui vin de undeva de departe, de dincolo de lume, din ţinutul mirific al poeziei li al frumuseţilor limpezi ca lumina soarelui din rouă. Ele au poposit aici pentru a ne vorbi despre un suflet şi un spirit frumos, despre un har cu totul aparte – toate acestea şi încă multe altele dăruite de Dumnezeu unui artist cu barbă şi figură de hirsut, nonconformist şi totuşi blând ca un pui de căprioară abia ivit pe lume.

            Priviţi-i păsările, apoi închideţi ochii şi ascultaţi cu atenţie! S-ar putea să auziţi şi cântecul lor în zborul lui spre Paradis.

Florentin Popescu

1 2

6 3

4 5

     Tudor Meiloiu este un artist cu o fantezie debordantă, creând o uluitoare lume vegetal florală cu (uneori) ciudate elemente de faună (păsările), în compuneri puse şi suprapuse într-un „firesc” venit de pe o altă planetă.

 Radu Cârneci

 7 8 9 10 11 12 13  

14 15

16

17

În ceea ce priveşte opera lui Tudor Meiloiu, am îndrăzneala de a o singulariza şi de a mi-o putea simţi contagiată de îndeletniciri asemănătoare. Forţa gândirii lui îl deosebesc devenind profundă şi sensibilă. Privită cu obiectivitate te încântă şi îţi continuă plăcerea de a descoperi mereu cu studiul aprofundat al unei lumi, al unei naturi care-i aparţine. E profundă şi prin calităţile felului prin care o începe, o continuă, iar mai apoi o termină, nelăsând nici un spaţiu netrecut prin pretenţia retinei. Aceste discrete aprecieri care m-au satisfăcut, fac parte din personalitatea lui ca fiinţă distinsă, corect, cinstit şi plin de disciplină interioară.

 Ion Murariu

21 22 23

24 25

Tags: , ,


About the AuthorBack to Top ↑