Eveniment

Published on aprilie 19th, 2015 | by Marius

0

Imagini șocante cu porci baștani care distrug pictura – ISTOPIA de Ciprian Istrate

unnamed

Fascinanta și minunata lume a lui Ciprian Istrate

Sâmbătă, 18 aprilie, a avut loc un eveniment inedit în peisajul cultural românesc : Istopia, lumea lui Ciprian Istrate.

1

După 4 ani în care a preferat să creeze în atelierul său, artistul vine cu o expoziție personală care încalcă tiparele convenționale : artă în porcărie. Locul desfășurării acestui eveniment – ferma de porci Bașta

4

”Deși fermele de porci arată astăzi total diferit decât și-au închipuit invitații, mirosul nu s-a modificat, reprezentând primul contact perceptibil. Drumul până la fermă, încăperea labirintică în care s-a desfășurat evenimentul, tablourile impunătoare, pline de înțelesuri au reprezentat pentru cei prezenți trepte de inițiere în Istopia. Contrastele au fost la ordinea zilei. Mâncăruri rafinate, vinuri scumpe, șampanie, băuturi cu aur, mese îmbodobite, ținute elegante, parfumuri senzuale au fost asociate cizmelor din cauciuc și mirosului porcin care a determinat doamnele să strâmbe din nas”, a declarat Roxana Pricop, PR Galeria Era.

Totul a culminat cu explicația vizuală a acestui eveniment : proiecția unui film în care o lucrare de artă, semnată Ciprian Istrate, ajunge în universul plin de curiozitate al porcilor.

https://www.youtube.com/watch?v=iQxuotzo72U&feature=youtu.be

” În 1917 Duchamp a ridicat la rang de artă un obiect banal, un pisoar pe care a pus o semnătură și o dată, așezându-l pe un piedestal într-o expoziție. În 2015 eu dau o lucrare de artă porcilor transmitând că arta rămâne artă indiferent de cum se raportează ceilalți la ea ”, a spus artistul Ciprian Istrate.

2

Criticul Emil Nicolae s-a pliat perfect pe notele evenimentului printr-o critică jovială, liberă, amicală și ”imprevizibilă”, punând oarecum în ușoară dificultate atât pe jurnaliștii prezenți cât și pe organizatori.

Invitații au fost de-a dreptul impresionați de ineditul evenimentului. Lucrările pictorului Ciprian Istrate i-au fascinat atât prin culoare, emoție și talent creator cât și prin mesajele pline de sens și spiritualitate, transpuse pe pânză, venite din lăuntrul existenței și trăirilor sale. Reacțiile nu au întârziat să apară.

”De mai bine de 30 de ani particip constant la vernisaje organizate în diverse locuri. Pentru prima oară, și nădăjduiesc nu și ultima, am avut șansa să fiu parte la un astfel de vernisaj, într-un spațiu neconvențional, o fermă de porci”, a povestit Dan Iacob.

”Fiind profani în ”ale artei” ne-am simțit ca niște discipoli la prima lor lecție, inițiere despre frumos, iubire, emoție și adevăr. Datorită acestui eveniment, azi suntem niște oameni mai frumoși”, au declarat entuziasmați Anca și Ionuț Căruntu.

”Azi am avut o rază de lumină, o explozie de culoare și frumos. Azi am spus mulțumesc pentru că ne-a fost dat să trăim în acelasi spațiu și timp cu Ciprian Istrate. Azi am gândit cu mândrie că prietenia are niște aripi care te fac să zbori peste tot ceea ce este trist și mohorât și te fac să iubești oamenii de lângă tine”, a spus Mihaela și Constantin Târșu.

Istopia merge mai departe și, în luna mai, va călători la Veneția unde se desfășoară La Biennale di Venezia, unul dintre cele mai importante evenimente culturale la nivel mondial.

coperta.mica

Credit foto: ilLUSio • Creative Studio | Ciprian Iorgu

    1

6

  21

11150462_1590006261267213_8618696397434560786_n

Tags: , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑