Reportaj
Published on February 12th, 2018 |
by Marius
Impresii și sentimente de colecționar
După foarte mult timp, apare o carte cu mărturisirea unui colecționar de artă. Este un moment unic pentru că astfel de cărți sunt întâi trăite și nu oricum ci intens, cu ardere pe altarul artei plastice. Și nu sunt multe astfel de cărți pentru că nici colecționarii adevărați nu sunt mulți.
De această dată, talentul narațiunii sincere și frumosul curaj de a purcede la această întreprindere l-a avut Maria Pârvuțoiu, cunoscuta colecționară, prezența elegantă și discretă de la marile evenimente plastice. Știm cu toții că soții Marieta și Constantin Pârvuțoiu au alcătuit, în întrega lor viață de familie, o frumoasă colecție de artă plastică, românească în cea mai mare parte, cu piese unice, extraordinare, reprezentative pentru marii noștri artiști, pictori sau sculptori.
Cartea scrisă de Maria Pârvuțoiu și publicată de editura Maiko a Mihaelei Varga, o maxim dedicată a artei, se numește simplu, ”Impresii de colecționar”. Totul începe cu epopeea familiei Vrană, în care s-a născut Maria Pârvuțoiu, neam mândru de aromâni, cu strămoși în Munții Pindului și cu un copil, Maria, născut în Cavarna și un altul în Constanța, de-o parte și de alta a fatidicului an 1940. Și cu bejenia în destinul lor nedrept care i-a călit și format oameni mari. Citim apoi despre muzeele Europei, descoperite temeinic și iremediabil, așa cum erau ele aflate pe vremuri, ca o mare șansă de a întâlni față în față cultura pe care ne-o clădeam cu multă pasiune, așa cum se făuresc visele, cu ochii deschiși. Și, după atâta devenire și reverie, a venit momentul să atârnăm pe perete prima pictură, cea achiziționată emblematic la vremea căsătoriei. După aproape șase decenii de atunci, florile albe ale Frydei Trybalsky, din Craiova, par că tocmai au înflorit pe pânză, cu o incredibilă prospețime. Și alte, multe alte picturi, sculpturi, desene, piese de mobilier și de ceramică au venit să se alăture colecției ce începea să se formeze, fără declarație de intenție dar cu tot arsenalul necesar: pasiune, gust, interes, împrumuturi mari, nopți nedormite cu gândul la lucrarea încă neadusă acasă, îndoieli și certitudini.
O colecție de artă este și o colecție de povești adevărate, traite pe viu de colecționar. În cartea sa, Maria Pârvuțoiu le spune pe toate, cu o naturalețea cu care ne vorbește de câte ori avem șansa să o întâlnim. Citind, o ascultăm, cu amintiri și multe considerații esențiale, cu observații calde, dar și sentințe care nu lasă ca răutățile comise de unii să se piardă în uitare. Foarte interesantă este analiza legii comuniste anti-colecționari din 1974!
În cartea și în viața Mariei Pârvuțoiu, colecționar pasionat de artă mare, oamenii sunt importanți și ei apar, fie că sunt strămoșii legendari ai neamului Vrană, fie că sunt părinții și socrii, unchiul Pericle Papahagi, mătușa Zoe Dumitrescu Bușulenga, pictori și sculptori, mari colecționari și simt că suntem și fiecare dintre noi, cei care iubim arta. (Marius Tița)
Maria și Constantin Pârvuțoiu
Tags: Constantin Pârvuțoiu, Editura Maiko, Maria Pârvuțoiu, Marius Tița, Mihaela Varga