Eveniment

Published on decembrie 20th, 2017 | by Marius

0

In scris și în pictură, despre arta Țării Oașului

       

Creația artiștilor plastici Doina-Laura Sibiceanu Marița și Alexandru Antioh Sibiceanu Manu s-a aflat în centrul a două evenimente culturale desfășurate la Satu Mare și Turț. De Sfântul Nicolae, la sediul Consiliului Județean a avut loc vernisarea expoziției cu creația celor doi artiști dar și lansare volumului ”Semne mnemonice – urme ale spiritului ancestral – metamorfozarea lor în pictură”, un studiu amplu și aprofundat realizat de asistent universitar dr. Doina-Laura Sibiceanu Marița.

Studiul de peste 215 pagini, cu o prefață de prof. univ. dr. Vasile Morar, de la Universitatea din București, este structurat în trei părți care se referă la pictura bisericii Sfinții Arhangheli din Dobricul Lăpușului, la formă ca metaforă plastică și la consubstanționalitatea simbolurilor primare cu semnul plastic.

Directorul Editurii Citadela, care a tipărit cartea, dr. Aurel Pop,  a subliniat că volumul este o viziune proprie a cercetătorului și se bazează pe o documentare serioasa și temeinică. Țara Oașului prezintă un bogat tezaur de cultură, o lume tradițională care a supraviețuit secolelor, trecând peste toate privațiunile. Autoarea este o foarte bună cunoscătoare a culturii tradiționale din Țara Oașului, unde și-a petrecut copilăria.

 

Tags: , ,


About the Author



Back to Top ↑