Eveniment

Published on mai 27th, 2015 | by Marius

0

Incertitudinile lui ZuZu sau Certitudinile doctorului Caratănase

Marius Tița

Nu fac pariuri pe vârsta oamenilor dar aș fi susținut la infinit că Răzvan Constantin Caratănase, numele oficial sub care se ascunde xilogravorul român al acestui mileniu, ZuZu Caratănase, ar fi împlinit patru decenii chiar în ziua vernisajului expoziției sale de la simeza, cea deschisă luni, 25 mai. Cifrele reci și seci mă contrazic fără drept de apel dar îmi plac la nebunie motivele pentru care îl avansam în vârstă. Îi adunam ani artistici la cei lumești, puneam în cântar multele sale fapte de creație artistică, realizările, simezele, orele de muncă în atelier, fiecare mușcătură de daltă ce dezvăluie arta din fibra lemnului.

Doctorul în artă Răzvan Caratănase este un artist cu operă și maturitate. Cred că i-am pus în buletin și secolele de tradiție ale tehnicii pe care o practică cu asiduitate. De știi cum se face gravura, ajungi să te miri cum de un tânăr la anii săi douăzeci plus parcurge etapele lungi și laborioase ale acestei arte – meșteșug. Mai mult, gravura este vitregită rău de tot în aceste vremuri de totală contemporaneitate. Motivele sunt clare, trăim într-o societate care nu are nici glandă pentru gravură dar nici cultura necesară pentru a aprecia o astfel de tehnică plastică de încântătoare exprimare artistică. Păcat că nu înțelegem și nu iubim pasional gravura pentru că este de o modernitate puternică, potențată de valențele sale excepționale, volutele aquaforței, este accesibilă și frumoasă.

La 30 de ani, împliniți de vernisajul expoziției sale de la Simeza, ZuZu face cu asiduitate gravură în lemn, știe toate tehnicile și este învățător al meșteșugului la nivel universitar, a completat magna cum laude un doctorat adevărat dedicat, cum altfel, gravurii. Un fragment din această teză unicat și extrem de potrivită cu preocupările și destinul autorului, o imagine ca o pledoarie pentru gravură, este publicată pe acest site și trebuie citită de toți cei care se uită de departe și apoi de foarte aproape la piesele de artă.

S-ar putea crede că doar vârsta mă minunează la Răzvan ZuZu Caratănase. Această mirare sinceră vrea să vă aducă, de fapt, aproape de lumea gravurii în care artistul excelează și încântă. Expoziția de la galeria Simeza este gândită cu profesionalism și inspirație, întâi avem gravura sub formă imprimată pe hârtie, apoi avem chiar plăcile de lemn ce ne arată cum se face o gravură pe lemn, desen scobit în fibra lemnului, lăsând atingerii întunecate a tușului special doar liniile gândite a contura construcția grafică. Și nu oricum, pentru că ZuZu a pus deja pe simeze și în atenția publică o concepție personală, recognoscibil de originală, care, de asemenea, abordează o formulă profundă, alegoria sculpturală antică, cu un puternic impact vizual, de atmosferă creator.

(IN)CERTITUDINI 2015, Caratănase, Galeria Simeza, București,

doar până la 5 iunie

1 2

  3 14

  7     8

9   10

4 5  7 8

16 12

Ibrahima Keita, profesorul din Tulcea

13   17

O apreciere de la Ștefan Câlțea

Tags: , ,


About the AuthorBack to Top ↑