Eveniment

Published on septembrie 27th, 2022 | by Marius

0

Închide ochii și vezi! ne spune pictorul Valentin Tănase

Marius Tița

Toate ”cărțile” cu care ”joacă” Valentin Tănase sunt la vedere, la mare vedere, pe simeze. Important este să știm să le ”citim”, să le descifrăm și să le înțelegem. Pictura sa este filosofică, cu alegorie și metaforă, cu comparații și alăturări, lămuritoare și provocatoare.

Îi cunoaștem opera, o căutăm și ne place sinceritatea unei exprimări realiste până în detaliul care construiește. În această rigoare aflăm pasiune și nerv, o discuție dinamică și intense. Reconstrucțiile sale istorice, esențiale și bine documentate, chiar banda desenată în cadre laborioase și generoase, frescele istorice cu multe personaje, nudurile perfecte, din cadre romantice, toate sunt realizări care conturează opera unui artist de un talent năvalnic, inteligent și imaginativ, o opera făcută din lumi speciale. Supremă atitudine, pictorul ne invită să închidem ochii pentru a vedea!

De la al treilea ochi sau ochiul interior, la puterea de introspecție a marilor spirite, toate variantele sunt utile și valabile. Le aflăm, de altfel, în expoziția lui Valentin Tănase, care se numește chiar așa, ”Inchide ochii și vezi!”, în parafraze și antiteze, și este deschisă la Cercul Militar Național.       

Cei patru cavaleri ai Apocalipsei
Geneza – Crearea lui Adam
Coloane
Grădina Maicii Domnului

Tags: ,


About the Author



Back to Top ↑