Eveniment

Published on septembrie 21st, 2021 | by Marius

0

Întâlnire cu arta, la pensiunea ”Doi căpitani” din Deltă

Marius Tița

În mijlocul Deltei, la Crișan, există un loc, pensiunea ”Doi căpitani”, care expune permanent pictură contemporană de cea mai bună calitate, realizată chiar acolo, de unii dintre cei mai buni pictori ai momentului. Regăsim aceste picturi în camerele pensiunii, chiar acolo unde artiștii au locuit. Explicația este simplă, în ultimii ani, proprietarii pensiunii, Denisa și Răzvan Mocanu, cei doi ”căpitani” de la Crișan, au organizat mai multe reședințe artistice. Am curatoriat trei dintre ele, inclusiv pe cea din acest an.

După o pauză de câțiva ani, pictorii au revenit la ”Doi căpitani”. La ediția 2021 a ”Întâlnirii de pictură în Deltă” au participat 10 artiști de nota 10. Este vorba de cunoscuta pictoriţă Marinela Măntescu, de Stela Filip, artista culorilor calde, de Galina Vieru, care pictează cu albastru de Basarabia, de profesorul universitar de pictură și restaurare George Păunescu, de Nahum Sternberg, israelianul bucureştean, desenatorul corpului uman şi al peisajului arhitectonic, de un alt arhitect, Mugur Popa, cunoscut sketcher al peisaj urban sau marin, acum şi de Deltă, de Sergiu Moise, care a făcut facultatea de pictură şi un deceniu de carieră în Vietnam, cu expoziții recente la București, pentru prima dată într-o tabără de pictură, de Rareş Kerekes, pictorul Sighișoarei, cu numeroase participări internaționale de prestigiu, de Radu Goia, artist de mare forță, din Sălciua Apusenilor, de Mihai Şerbănescu, pictorul din Târgoviște, un mare iubitor al peisajelor din Deltă, care revine la ”Doi căpitani”.

Radu Goia, Galina Vieru, Stela Filip, George Păunescu, Rareș Kerekes, Marinela Măntescu, Mugur Popa, Marius Tița, Sergiu Moise

A fost o Întâlnire intensă, dominată de minunea descoperirii peisajului de Deltă, a atmosferei de la ”Doi căpitani”, un spațiu privilegiat și tradițional, deja, al picturii contemporane, de comuniune și creație, de bucurie și încântare.

Artiștii au descoperit canalele și lacurile Deltei, au vizitat Mila 23 și Sulina, inclusiv acolo unde Dunărea, prin canalul Sulina, se varsă în mare, sub ultimele priviri ale unei epave de un pitoresc inedit, nu numai pentru artiști. Întreaga săptămână a fost declarată ”Ziua lui Mugur”, desigur Mugur Popa, cel născut într-o zi de 15 septembrie. Atunci, dar și la vernisaj, Răzvan Mocanu, unul dintre cei ”Doi căpitani”, cum am mai spus, a făcut câte o prezentare de vinuri, introducându-ne, cu multă căldură și pasiune în arta degustării vinului.

Tags: , , , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑