articţionar

Published on octombrie 20th, 2021 | by Marius

0

Ionel Constantinescu

colecționar de artă, susținător al artiștilor

21 octombrie 1936, București –  6 octombrie 2012, București

Om de știință și profesor de prestigiu al Politehnicii bucureștene, Ionel Constantinescu a fost unul dintre cei mai pasionați colecționari de artă ai României.

Irina și Ionel Constantinescu, la vernisajul expoziției pictorului Emil Ciocoiu

În colecția pe care a alcătuit-o împreună cu soția sa, Irina Constantinescu, de asemenea profesor universitar doctor al Politehnicii, tot în domeniul chimiei, fiecare obiect are o poveste, provenind fie din familie, colecționarul fiind fiul academicianului Gherasim Constantinescu, creatorul viticulturii moderne și al oenologiei românești, fie din achiziționarea de la un artist care era deja sau a devenit un apropiat al familiei. Pentru că Ionel Constantinescu a cultivat o relația apropiată cu mulți dintre plasticienii în afirmare sau cu cei care aveau deja un renume. Se simțea foarte bine în atelierele acestora, înconjurat de laboratorul de creație al unor mari opere plastice, a organizat și susținut numeroase expoziții ale acestora și a sponsorizat multe dintre activitățile lor, inclusiv publicarea unor albume și monografii. Printre prietenii familiei de colecționari Constantinescu se numără Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuță, Emil Ciocoiu, Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Ioan Octavian Penda. Lucrările lor se află în colecția familiei, alături de creații de Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Nicolae Tonitza, Hans Mattis-Teutsch, Henri Catargi, Mihai Lebaci, Augustin Costinescu, Mihail Gavril, Lucian Liciu.  

În 2001, Uniunea Artiștilor Plastici din România i-a acordat diploma de ”Prieten al artelor”, iar Universitatea Națională de Arte din București, sub semnătura rectorului Sorin Ilfoveanu, l-a recunoscut ca ”Prieten și susținător”.

Ionel Constantinescu, portret de Alexandru Ciucurencu

Portret de Emil Ciocoiu

Marius Tița, Emil Ciocoiu, Ionel Constantinescu

Exact astăzi, un mare colecţionar de artă, prieten al creatorilor şi realizator de fapte în onoarea şi bucuria artei, împlineşte trei sferturi de veac. La mulţi ani, domnule profesor Ionel Constantinescu!” (Arta de a sărbători aniversările, de Marius Tița, ziarul Bursa, 21 octombrie 2011)

Lucrând la albumul Emil Ciocoiu din 2008

Colecţionarii adevăraţi se gândesc în primul rând la artă şi artişti, la emoţiile unei vieţi dăruite cu capacitatea de a aduna amintiri şi senzaţii din sala de expoziţii, dar şi din atelierele prietenilor artişti. Asta a fost filosofia vieţii colecţionarului Ionel Constantinescu, care ar fi împlinit 80 de ani în acest octombrie. Suntem mulţi cei care ne amintim gândul, fapta şi zâmbetul profesorului-colecţionar şi le vom evoca, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când ne vedem, ne auzim şi descoperim că simezele merg mai departe. Suntem datori cu mărturii care dau lumină pasiunii pentru artă şi, mai ales, suntem cu toţii datori cu fapte pentru artă, astfel ca amintirile să mai fie posibile”. (Autoportret de colecţionar, de Marius Tița, în ziarul Bursa, 14 octombrie 2016)

Marius Tița, Livia Deac, Mircea Deac, Cristina Tița, Ionel Constantinescu, Mihail Gavril

Petre Oprea, Jurnal 2005-2010, Editura Maiko

Albume de artă a căror apariție a fost susținută de familia colecționarilor Irina și Ionel Constantinescu

Ovidiu Dumitru, Livia Penda, Ionel Constantinescu

Tags: , , , , , , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑