Piaţa de artă

Published on August 19th, 2014 | by Marius

0

Jacques Hérold, la New York

Les Petits et les Grandes Ailes Jacques Herold.Le mouvement des levres

Jacques Hérold, Les Petits et les Grandes Ailes

Jacques Hérold, Le mouvement des levres

La New York, pe 27 iulie, a fost vândută o pictură a artistului francez născut în România, Jacques Hérold. “Les Petits et les Grandes Ailes “ este un ulei pe carton din 1958, semnat, datat şi intitulat foarte clar, pe verso. Pictura are dimensiuni de 129.5 x 81.2 cm, a fost estimată la 6-8.000 de dolari dar a fost vândută cu 11.250 de dolari.

Licitaţia “First Open: Summer Edition” organizată de Christie’s la New York, şi în care a fost vândută pictura de Jacques Hérold, a oferit o selecţie de aproximativ 300 de loturi cu semnături care au fost prezente şi în licitaţiile de la New York din luna mai dar, acum, la preţuri mult mai mici. Ele provin din colecţii americane prestigioase: Edwin A. & Lindy Bergman din Chicago, Frances R. Dittmer din from Aspen, Phillip Schrager din Omaha, Nebraska, şi Dennis Hopper din California. Înainte de licitaţie, picturile au fost expuse la Christie’s Rockefeller Center Galleries. Întreaga şedinţă a adunat 4,9 milioane de dolari.

Picturi de Jacques Herold Jacques Herold.L embellie Jacques Herold.L ombre solaire Jacques Herold. Sans titre

Jacques Hérold (Hérold Blumer) s-a născut la Piatra Neamţ, la 10 octombrie 1910. De mic se mută în mai multe oraşe, împreună cu familia, stă la Galaţi în 1913 şi 1914, la Mărăşeşti, următorii doi ani, la Fălticeni din 1917 până în 1923, când vine la Bucureşti şi urmează cursuri de desen. În 1927, la 17 ani, este admis la clasa lui Ion Theodorescu-Sion iar din 1929 frecventează Academia Liberă Vlădescu. Foarte repede se apropie de mediile avangardiste din Bucureşti, revistele 75 HP şi Unu. Se împrieteneşte cu Claude Sernet (Mihail Cosma) iar cu banii obţinuţi pe un afiş realizat în 1930 pleacă la Paris, cu vaporul pe Dunăre. La Paris se întâlneşte cu Benjamin Fondane şi Victor Brauner, originari din România şi ei. Brauner, pictor ca şi el şi născut tot în Piatra Neamţ, îl sfătuieşte să ia prenumele Jacques, pe care îl scria în forma engleză, Jack. Lucrează câteva luni ca asistent al lui Brâncuşi şi se apropie de Andre Breton, lider al mişcării surrealiste, şi Yves Tangui. Participă activ la viaţa celebrilor surrealişti, pictează şi expune în acest spirit. În iunie 1940, se refugiază, cu Victor Brauner şi Oscar Dominguez, întâi la Perpignan şi apoi la Marsilia, alături de cei mai importanţi reprezentanţi ai suprarealismului, Andre Breton, Max Ernest, Wilfredo Lam. Nu se află printre cei evacuaţi de americani şi îşi petrece aici războiul, în semi- clandestinitate. După război, participă la marile expoziţii surrealiste, ca un reprezentant de furnte al acest curent de avangardă. Moare la Paris, la 11 ianuarie 1987. În 2010, la împlinirea unui secol de la naşterea lui Jacques Hérold, Muzeul Cantini i-a dedicat o mare expoziţie, numită simplu şi fără echivoc, “Jacques Hérold et le surréalisme (10 octombrie 2010 – 17 februarie 2011), însoţită de un remarcabil catalog-monografie.

În 2012, a apărut, pe DVD, filmul “Jacques Hérold, Le grain de phosphore au doigt”, de Fabrice Maze.

Un film despre Jacques Herold album Muzeu Cantini

La Bucureşti, în 2011, Lucian Georgescu şi Colors Art Gallery au organizat mai multe expoziţii în care au putut fi văzute, şi cumpărate, mai multe lucrări deosebite de Jacques Hérold, pictorul atât de apreciat de francezi şi de lumea artei şi puţin cunoscut de conaţionalii săi, românii.

Cravata lui rimbaud OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jacques Hérold, La cravate de Rimbaud

”Christie’s este o piaţă bună pentru Hérold, cu vânzări semnificative şi, mai ales, cu scoatere în lume a acestui mare artist român. La noi, Artmark a avut lucrări de Jacques Hérold doar că joacă pe o piaţă insensibilă la avangardă şi la românii afirmaţi în altă parte, deşi flerul şi racordarea europeano-internaţională ar trebui să ne spună că astfel de ocazii nu se ratează, că dacă, mai vin, vin la Paris sau la New York, ca în cazul “Aripilor mari şi mici”. Multe dintre ofertele din licitaţiile bucureştene semnate Jacques Hérold au fost prezentate în expoziţiile Colors Art Gallery organizate, la Bucureşti de Lucian Georgescu, un galerist împătimit de “Şcoala de la Paris” şi de avangarda românească oriunde s-ar afla ea. Cu atât mai mult nu trebuie ratate astfel de oferte cu cât şi galeria şi propietarul s-au retras în mediul lor natural, la Paris”. (Marius Tiţa)

http://www.bursa.ro/investitii-personale/plasamente-alternative-summer-edition-cu-saul-steinberg-si-jacques-h%C3%A9rold-244390&articol=244390.html

 

21 22

23 mormantul lui Jacques Herold

Mormântul din Montparnasse al lui Jacques Hérold, revelat de Lucian Georgescu. Acest paralelipiped de vegetație în spirit suprarealist amintește de iarba de pe bronzul împreună cu care formează Cravata lui Rimbaud.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑