Infoagenda

Published on mai 8th, 2016 | by Marius

0

Kuchi-e, stampe japoneze din perioada Meiji, la Muzeul de Artă din Arad

1

Muzeul de Artă din Arad organizează, între 12 mai și 5 iunie 2016, o spectaculoasă expoziţie de kuchi-e, stampe japoneze autentice, din perioada Meiji, un eveniment de excepţie, în premieră naţională şi europeană.

Expoziţia aduce în prim-plan chipul femeii, al frumoasei şi fermecătoarei japoneze, din preajma anului 1900. Femeia frumoasă (bijin – lb.japoneză) este integrată în diverse compoziţii cu teme istorice sau inspirate din viaţa oamenilor epocii Meiji.

Organizarea acestei expoziţii face parte dintr-un demers mai amplu, care se manifestă astăzi în întreaga lume, de recuperare şi revalorizare a stampelor japoneze de la sfârşitul epocii Meiji (1868-1912).

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu acest gen de artă, termenul de kuchi-e defineşte un tip de xilogravură japoneză policromă, produsă, cu aproximaţie, în ultimele două decenii ale perioadei Meiji (c.1890-1912).

În expoziţie vor putea fi admirate opere semnate de Kaburaki Kiyokata, Mizuno Toshikata, Takeuchi Keishū, Watanabe Seitei sau Kajita Hanko, cei mai renumiţi artişti japonezi, de la sfârşitul perioadei Meiji.

Stampele expuse laMuzeul de Artă din Arad provin din trei colecţii de artă japoneză, situate în trei ţări, Germania, România şi Japonia. Cele mai multe exponate fac parte din colecţia de artă extrem orientală Adrian Ciceu (Berlin, Germania), iar restul din colecţiile Ioan Paul Colta (Arad, România) şi Ioan-Liviu Orleţchi (Tokyo, Japonia).

Lucrările expuse propun o fascinantă şi inedită perspectivă asupra vieţii japoneze şi oferă totodată acces la o matrice de sentimente, contexte şi imaginar, din care a apărut Japonia modernă a secolului al XX-lea.

Curatorul expoziţiei este Ioan Paul Colta.

Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică între orele 9-17. Luni Muzeul de Artă este închis. Intrarea este liberă.

Kuchi-e. Stampe japoneze din perioada Meiji

12 mai – 5 iunie 2016

Muzeul de Artă Arad, Str. Gheorghe Popa de Teiuş, nr. 2-4, etaj 2, sala Ovidiu Maitec.

Deschiderea expoziţiei va avea loc joi, 12 mai 2016, ora 18.00

 

Tags: , ,


About the Author



Back to Top ↑