Eveniment

Published on decembrie 3rd, 2023 | by Marius

0

La Brăila, Casa Umorului Desenat

Marius Tița

În urmă cu vreo 40 de ani, pe când eram elev la ”Frații Buzești”, în Craiova, făceam caricatură. Un moment de vârf în scurta mea carieră a fost primirea unui premiu, cel acordat de CPADM, la prestigiosul Salon de caricatură de la Brăila. Nu am uitat încântarea cu care am primit vestea nici peste patru decenii, adică în aceste zile, când am revenit în lumea caricaturii de la Brăila ca membru al juriului Salonului Internațional de Caricatură de la Brăila, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila ce are în Alina Sulicu un manager care mișcă lucrurile și transformă proiectele în evenimente.

Din juriul prezidat de renumitul caricaturist Leonte Năstase, constănțean cunoscut dar cu un redutabil trecut brăilean, au mai făcut parte Dodo Niță, celebrul specialist în bandă desenată, gălățeanul Florian-Doru Crihană, excepțional caricaturist, mai ales ilustrator de idei și atmosferă, și Marian Avramescu, caricaturist și portretist inspirat.

Festivitatea de la Brăila, din această toamnă, ediția a XVIII-a a Salonului Internațional de Caricatură, a deschis porțile unui adevărat muzeu al caricaturii, Casa Umorului Desenat.

Juriul și organizatorii

Găzduit de o vilă impresionantă, un mic palat aflat alături de Filarmonica Lyra – George Cavadia, Casa Umorului Desenat este un departament cu acte în regulă al Secției Artă a prestigiosului Muzeu al Brăilei ”Carol I”. Asta înseamnă că întregul patrimoniu de desene de idee, caricaturi, ilustrații sau alte creații ale artei umorului grafic vor fi gestionate și puse în valoare de profesioniștii muzeului condus de dr. Costin Croitoru, un tânăr și foarte implicat istoric și muzeograf.  

Marius Tița, Elena Albu, Gabriel Rusu

Expunerea de început ne vorbește pe îndelete despre mari caricaturiști, de Leonte Năstase, Constantin Pavel, Victor Chiriloaie -Chiril, Florian Doru Crihana, Mihai Stănescu, Gopo și Viorel Baciu. O expoziție specială prezintă lucrări de Gabriel Rusu, Constantin Ciosu, Julian Pena-Pai, Mihai Pânzaru-Pim, Valeriu Kurtu, Stefan Alexandrescu, Radu Clețiu, Marian Avramescu, Adrian-Vasile Trestian, Borta Ovidiu Ambrozie-Boa, Anton Dragoș, Vladimir Crivoi-Vlahi, Florian Vîlsan, Valeriu Ionițoi, Goran Celicanin, Janos Szilveszter, Igor Pașcenko. Participanții la evenimente i-au putut întâlni pe mulți dintre renumiții caricaturiști care au participat la Salonul din acest an. Și să-i asculte pe inegalabilii ”Fără zahăr”!

În umbra marelui PAI, Iulian Pena, caricaturist cu mari premii internaționale
Marian Avramescu portretizându-l pe Mihai Boboc, sub privirea unui alt mare portretist, Gabriel Rusu
O imagine nu cu toții ci cu cât mai mulți: Bobi de la ”Fără zahăr”, Marian Avramescu, Ștefan Alexandrescu, Constantin Pavel, Dodo Niță, Leonte Năstase, Alina Sulicu, Iulian Pena-PAI, Bobo de la ”Fără zahăr”, Marius Tița
Cu ”Fără zahăr” nu poți sta drept

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑