Eveniment

Published on august 20th, 2019 | by Marius

0

La Tescani, artiștii plastici îl omagiază pe Enescu

Oaspeți ai domeniului Tescani, grupul de prestigioși artiști plastici care, în acest an, au format ”Rezidența artistică Tescani”, au sărbătorit ziua nașterii lui George Enescu, acum 138 de ani, cu o expoziție de pictură realizată la Tescani, în timpul acestei tabere de creație.

La Secția ”Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu” de la Tescani, parte a Muzeului Național ”George Enescu”, gazda expoziției, vernisajul a fost urmat de un recital de pian susținut de Ștefania Vasiliu. Au fost interpretate compoziții ale marelui compozitor român, de Frédéric Chopin și de Eric Satie, compozitor francez, prieten apropiat al lui Brâncuși.

Conacul de la Tescani a fost construit, în 1880, de famila boierească Rosetti-Tescanu, la 37 km de municipiul Bacău. Maruca Cantacuzino, născută Rosetti Tescanu, iubita apoi soția lui George Enescu, îl aduce pe marele compozitor la Tescani, unde el găsește liniște și inspirație. La Tescani a definitivat capodopera sa lirică, ”Oedipe”, pe care a dedicat-o Marucăi Cantacuzino. Chiar în zilele rezidenței plastice de la Tescani, la Festivalul de la Salzburg se juca, pentru prima dată și cu mare succes, opera enesciană ”Oedipe”. În 1947, Maria Cantacuzino-Enescu donează conacul familiei sale pentru a fi organizat aici un aşezământ cultural. Din anul 2007, casa memorială din Tescani este secţie a Muzeului Naţional „George Enescu”.

Rezidența artistică de la Tescani din acest an i-a reunit pe cunoscutul pictor Ilie Boca, fondatorul pretigioasei reuniuni, în urmă cu mai bine de patru decenii, Liviu Suhar, Dionis Puşcuţă, Ovidiu Ungureanu, Mihai Chiuaru, Ovidiu Ionescu, Vasile Crăiţă Mândră, Ştefan Pelmuş, Valeriu Şuşnea, Doru Ulian, Mariana Popa, Cristina Ciobanu, Gheorghe Coman, Bogdan Teodorescu, Dumitru Macovei, Pablo Rodriguez Guy din Spania, Ammar Alnahhas, originar din Siria și stabilit în România, Akmay Janos din Ungaria și criticul de artă Marius Tița.

Recital Ștefania Vasiliu

Artiștii plastici ai Rezidenței Tescani din acest an

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑