Eveniment

Published on decembrie 14th, 2014 | by Marius

0

Locul și călătoria/Vedere din Neamț, albumul pictorului Dumitru D. Bostan

coperta 1 coperta 4

A ieșit de sub tipar albumul monografic Locul și călătoria/Vedere din Neamț al pictorului Dumitru D. Bostan, alias Luțu, un artist deosebit din Piatra Neamț, prin naștere și viață.

Dumitru D. Bostan s-a născut la 27 noiembrie 1962 în Piatra-Neamţ. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, secţia artă monumentală-restaurare, profesori Simona Vasiliu-Chintilă şi Dan Mohanu. După debutul expoziţional din 1986 participă la numeroase proiecte personale şi colective: Salonul Naţional de Grafică, Galeriile „Artexpo”, Bucureşti, 1996; Kunstschow Westerschouwen, Olanda, 1998; Expoziţia Artă şi sacralitate, Centrul Cultural German, Iaşi; United Nations Center, Bucureşti, 2005; Atelier, Galeriile „Lascăr Vorel”, Piatra-Neamţ, 2006; Expoziţiile Filialei UAP Neamţ, Galeriile „Apollo” şi „Artis”, Teatrul Naţional Bucureşti, 2006, 2007; Salonul Naţional de Artă, Palatul Parlamentului, Bucureşti, 2006; Pânze mici, Galeriile „Lascăr Vorel”, Piatra-Neamţ, 2008; Saloanele Moldovei, 1996-2009; Bienala Lascăr Vorel, Piatra-Neamţ, 1997-2011; Expoziţie de grup, Institutul Cultural Român de la Veneţia, 2008; Expoziţie de grup „4 plus”, Galeriile „Cupola” Iaşi şi „Lascăr Vorel” Piatra-Neamţ; Expoziţia colectivă „O vară la Antileşti”, Galeriile „Apollo”, Teatrul Naţional Bucureşti (2009); Expoziţie personală, Galeria „Ana”, Bucureşti; (2010), Expoziţie personală de pictură şi grafică, Galeriile „Lascăr Vorel”, Piatra-Neamţ (2013); Expoziţie de grup „Patru Plus”, Galeriile „Pallady”, Iaşi (2013); Expoziție de grup „Interstiţiu plastic-Nemţeni la Palatul Brukenthal”, Muzeul Național Brukenthal, Sibiu (2014); Expoziţie de grup „Patru Plus”, Elite Art Gallery”, Bucureşti (2014). În 2009 a primit Premiul pentru grafică al Bienalei Lascăr Vorel din Piatra-Neamţ. Este autorul ilustraţiilor albumului de artă Biarritz si loin si proche apărut în Franţa la editura Atlantica-Seguier, (2003) și al  mai multor coperţi de carte şi ilustraţii pentru volume de proză şi poezie editate în România şi Franţa. Are lucrări în colecţii private din România, Franţa, Germania, Italia, Olanda, SUA, şi în colecţia Muzeului de Artă din Piatra-Neamţ. Este prezent în Enciclopedia Artiştilor Români Contemporani de Vasile Florea, volumul V (editura Arc 2000, Bucureşti 2003), şi în volumul Un secol de arte frumoase în Moldova de Valentin Ciucă apărut la editura ART XXI, Iaşi 2009. În  2014 a apărut albumul Dumitru D. Bostan, Locul şi călătoria / Vedere din Neamţ, Editura Cetatea Doamnei, Piatra-Neamţ.

Balcic, u00EEn curtea palatului, ulei pe pu00E2nzu0103,  50X70 cm  (2)a  Casa-Hogau015F,-acuarelu0103,-46X30-cm   Foiu015For la Cu0103lineu015Fti, ulei pe pu00E2nzu0103, 50X65 cm 2

Abil şi meşter al picturii în ulei, Dumitru D. Bostan se lasă provocat de rapida trăsătură de acuarelă şi de frământatul, aproape modelatul, pastel. Este, de fapt, o evoluţie firească, în viaţa unui pictor vine şi momentul în care gestul artistic este o declaraţie explicită care stabileşte cum stau lucrurile. Şi pictorul, despre care ne grăbim de fiecare dată să aratăm că este din Piatra-Neamţ, stă bine, este gata să arate ce poate şi, slavă Domnului, poate tot ce este mai sensibil şi mai cu meşteşug în artă şi în viaţă. De fapt, aici se fac marile demonstraţii, pe spaţii mici şi cu tehnici de un clasicism de o seamă cu omul, pe o temă, Veneţia, în care suntem convinşi că am văzut totul, cel puţin de la Renaştere sau de când am vizitat, cu temeinicie, un muzeu de acolo. Deşi din zona care te îmbie la aprecieri mai degrabă simple şi zorite, grafica lui Dumitru D. Bostan probează o construcţie serioasă, aproape impecabilă, şi o atmosferă de parcă ar fi legat culorile cu apă de sub podurile Veneţiei, din oglindirea palatelor şi a măştilor pline de magie care nu se relevă decât artiştilor cu meşteşug şi sensibilitate. Şi astfel, penelul său devine o baghetă care nu are nevoie decât de o grăbită atingere pentru a ne releva minuni şi culoare.

Marius Tiţa, catalogul expoziţiei de pictură şi grafică Veneţia, galeria de artă Ana Bucureşti, aprilie-mai 2010.

La Tazlu0103u, ulei pe pu00E2nzu0103, 50X65 cm 2 Santorini, ulei pe pu00E2nzu0103, 70X50 cm Sibiu, Podul Minciunilor, ulei pe pu00E2nzu0103, 70X50 cm Umbra, ulei pe pu00E2nzu0103, 65X50 cm

Prima ”personală”: Dumitru D. Bostan

   Amânând atâta vreme prima lui expoziţie personală, Dumitru D. Bostan demonstrează că aşează rigoarea estetică mai presus de alte circumstanţe.

   Cele 25 de lucrări prezentate la Galeria Lascăr Vorel din Piatra Neamţ, impun deopotrivă o manieră personală şi un unghi de atac proaspăt în abordarea imaginii. Cu atât mai mult se observă asta cu cât Dumitru D. Bostan nu se sfieşte să cantoneze în clasicul domeniu al naturii statice. Tocmai aici intervine surpriza, în cel puţin două momente ale demersului său pictural. Pe de o parte, fără a se lăsa copleşit de strălucirea sau nobleţea subiectului, (atunci când ele există), artistul preferă să ia în stăpânire imaginea, să o domine, să sfâşie lumina cu o tuşă fermă, dinamică, specifică, dictată de un cod senzitiv personal. Cu alte cuvinte, Dumitru D. Bostan nu se mulţumeşte să înregistreze meştesugit, ci prelucrează plastic subiectul, până la a-l absorbi în ritmul limbajului propriu. Pe de altă parte dar în descendenţa aceluiaşi efort de exprimare personală, pictorul înfruntă prejudecăţile, aducând în compoziţie obiecte considerate nespectaculoase (ne-plastice) de tradiţia genului. Or, punerea lor în valoare, prin descoperirea unor conotaţii estetice inedite, validează o capacitate artistică deloc comună.

Emil Nicolae, Acţiunea, mai, 1997, despre expoziţia Natură Statică, Galeriile Lascăr Vorel, Piatra-Neamţ, mai 1997.

Tags: , , ,


About the Author



Back to Top ↑