Piaţa de artă

Published on decembrie 9th, 2015 | by Marius

0

„ Maeștrii artei românești ” în licitație la Goldart

CASA DE LICITATII GOLDART

Maeștrii artei românești

joi, 10 decembrie 2015, ora 18

Prima licitație a iernii se recomandă prin titlul său, ”Maeștrii artei românești”, prin prezența câtorva nume importante ale picturii secolului XX.
Alături de acestea, selecția de artă decorativă aduce un aer festiv, în așteptarea sărbătorilor iernii. Manufacturi importante, piese de mare finețe, prețioase servicii de argint, câteva piese orientale, întregesc oferta variată a acestei licitații.

Arta contemporană ne introduce din nou în diversitatea viziunii unor generații diferite de artiști, de la consacrații Vladimir Zamfirescu, Paula Ribariu, Andrei Romocean, Ion Minoiu la actualitatea din lucrările Floricăi Prevenda sau ale Iuliei Cândea Daradici.
Trei desene de Francisc  Șirato, provenite din colecția familiei artistului oferă alaturi de alte câteva lucrări semnate Ion Pacea, Mișu Teișanu sau un expresiv autoportret al Evei Cerbu invită la a admira gracila artă a graficii, sensibilă dar atât de plină de semnificație.

Pictura de șevalet este bine reprezentată, tematica diversă, stilurile și abordările variate. Remarcăm atmosfera de vis din naturile statice ale Margaretei Sterian, poezia unui peisaj semnat Kimon Loghi, atmosfera specială a unui ”Răsărit în pusta maghiară” semnat de Isac Rubovics.

1 2

Eustațiu Stoenescu  – Poetul                             Nicolae Vermont – Chivuțe

3

Gheorghe Zamphiropol Dall – Înfruntând nămeții

  5 6

Margareta Sterian – Vas cu anemone         Paula Ribariu – Arheu

7 

Florica Prevenda – Facebook obsession

4

 Gheorghe Petrașcu – Băieșița

O capodoperă a prezentei licitații este ”Băieșița” de Gheorghe Petrașcu, piesă de referință în galeria portretelor marelui pictor. Luminasubliniază  modelul compus pe verticală, colorat în ocruri aurii, calde, cu accente de roșu și rozuri delicate ce se detașează pe fondul antracit si gri profund.

O prezență rară pe simezele galeriilor și caselor de licitații este Romeo Storck, prezent cu un misterios ”Portret cu turban”, cu un modelaj cromatic puternic al figurii, compus între albul turbanului și diagonala de un negru profund a bluzonului.

În seria rarităților se înscrie și ”Poetul” lui Eustațiu Stoenescu, cunoscut drept unul dintre cei mai buni portretiști ai epocii. Învăluit într-o lumină caldă de amiază, redat în tușe spontane, ton în ton, artistul subliniază psihologia personajului surprins într-o atitudine meditativă.

Tags: , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑