Piaţa de artă

Published on octombrie 8th, 2015 | by Marius

0

Maurice Utrillo, în licitația GOLDART

1

Valori ale artei moderne și contemporane

licitație de artă

Miercuri, 14 Octombrie, ora 19

Galeria GOLDART-Ghildush

Prima licitație a lunii octombrie este un regal al artei moderne, cu tot ceea ce înseamnă ea. Vă invităm într-o călătorie imaginară acolo unde a început pictura modernă, în Franța începutului de secol XX, alături de Maurice Utrillo și modernistul Amédée Ozenfant, prezențe rarisime în licitațiile din România, provenite dintr-o colecție de renume, cea a dr. A. I. Siligeanu, a cărei valoare indiscutabilă a fost oferită publicului prin expoziția de la Muzeul Simu din 1968.

Alte câteva opere de pictură românească din prima parte a secolului XX, într-unul dintre fericitele momente în care arta românească a fost perfect racordată la viziunea și stilurile din Europa ne atrag atenția în selecția acestei sesiuni. Un ”Țărm la Balcic”, surprins de Nicolae Tonitza, ”Vas cu petunii și crini” de Octav Băncilă, un expresiv portret semnat Constantin Artachino, ”Sămănătorii” lui Camil Ressu, sau un alt Balcic semnat Scorțescu,  sunt începuturi ale modernității în pictura noastră.

lic153-51-2

Maurice Utrillo – Biserica din Montmartre

lic153-62-1

Sorin Ionescu – Bărci la mal

lic153-63-1

Nicolae Tonitza – Țărm la Balcic

Această tendință de racordare la valorile culturii europene este confirmată si de altă prezență remarcabilă în licitația noastră: ”Natură statică cu flori și carte” de Alexandru Ciucurencu, creator al unei direcții importante în pictura românească, modern și spontan așa cum îl prezenta criticul Dan Grigorescu în prefața unuia dintre albumele dedicate artistului: ”Poemele sale coloristice, aparent atât de spontane, au acea inegalabilă calitate de a ascunde efortul îndelung sub înfățișarea culorii distribuite cu elan.” La fel de dinamice sunt și prezențele Micaelei Eleutheriade, amintind de Raoul Dufy, Olga Greceanu, Constantin Piliuță, Dan Băjenaru, Marcel Chirnoagă, Iulia Hălăucescu sau Ion Musceleanu.
Deosebite prezențe ale artei contemporane, marile personalități artistice ale momentului sunt prezente în această licitație: Paula Ribariu, Sorin Ilfoveanu, Dorin Coltofeanu, Dumitru Bostan sau Emanoil Mazilu prezintă lucrări reprezentative pentru opera lor picturală, ce poartă marca valorii artistice confirmate.

lic153-19-1

Dumitru Bostan – Santorini

Expoziția poate fi vizitata în fiecare zi, de luni  până vineri între orele 09.00-17.00, sâmbătă  10 octombrie  între orele 11.00-15.00 și luni, marti și miercuri, 12 – 14 octombrie, orele 09.00-19.00 la sediul Casei de Licitații din Intr. I. L. Caragiale nr. 1. Licitația va avea loc miercuri, 14 octombrie, ora 19.00.

 

lic153-16-1

Ion Țarălungă – Undeva în Deltă

lic153-20-1

Iulia Hălăucescu – Schit în Munții Neamțului

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑