Infoagenda

Published on noiembrie 15th, 2014 | by Marius

0

Mircea Ciobanu și magia albă a imaginii

Mircea Ciobanu și magia albă a imaginii

Proiecție de film și lansare de carte

18 noiembrie 2014, ora 18.00, Clubul Țăranului

Muzeul Național al Țăranului Român

Ciobanu-final clape 2013-final.cdr

 

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă marți, 18 noiembrie 2014, ora 18.00, Clubul Țăranului, la o seară dedicatălui Mircea Ciobanu: sculptor, pictor, scriitor și grafician.

Invitații serii vor fi: acad. Răzvan Theodorescu, Alex Ștefănescu, Mugur Popovici și Ada-Michaela Ciobanu

Amfitrion: Virgil Ștefan Nițulescu

Evenimentul va cuprinde:

Proiecția filmului Mircea Ciobanu și magia albă a imaginii, regia Tudor Mărăscu;

Prezentarea romanului Estetica morții, cartea de capătâi scrisă de artist, apărută postum la București în anul 1995;

Prezentarea volumului de memorii Aurul alchimistului. Pictorul Ciobanu, dincolo de formă și culoare, publicat de Ada-Michaela Ciobanu, în 2014, la editura ALLFA.

„Născut la Bucuresti în 1950, Mircea Ciobanu s-a expatriat în 1981 și a murit la Geneva în 1991. În cei zece ani petrecuți în străinătate, a făcut senzație cu pictura sa, deopotrivă vizionară și sarcastică.‟ (Alex. Ștefănescu)

„Pictorul Mircea Ciobanu, fost elev al lui Corneliu Baba, un talent copleșitor, a trăit în cei doar 41 de ani ai săi grandoarea și decandența unei cariere mondiale strălucite și aventura unei existențe în care bogația s-a învecinat cu mizeria. Mircea Ciobanu, ciudat și măreț creator de lumi vizionare, se înrudește, prin harul și stranietatea sa, cu un Van Gogh, Gauguin sau Modigliani.‟ (Sanda Faur)

Filmul Mircea Ciobanu și magia albă a imaginii, coprodus de Ada-Michaela Ciobanu, Stem Cell Sciences Inc.-New-York și Televiziunea Romana, în regia lui Tudor Mărăscu (care a luat premiul UCIN-1997 pentru acest film), reclădește, prin numeroasele mărturii românești, belgiene, franceze, elvețiene, braziliene și new-yorkeze, destinul său uman, dar, mai ales, traiectoria sa artistică.

„În toată cariera mea de 38 de ani în calitate de director al Muzeului de Arta din Sao Paolo, nu am mai văzut un alt artist cu o asemenea măiestrie în stăpânirea mijloacelor tehnice.‟ (Pietro Maria Bardi)

„Romanul lui Mircea Ciobanu Estetica morții, publicat postum la editura Mașina de scris, în aprilie 1995, este o satiră de mare anvergură, lirică și mistică, o antimetafizică a secolului XX. Autorul ei poate fi considerat un Swift al lumii contemporane.‟ (Alex Stefanescu)

Volumul de memorii Aurul alchimistului. Pictorul Ciobanu, dincolo de formă și culoare, scris de ziarista Ada-Michaela Ciobanu, văduva artistului, a fost publicat la editura ALLFA și lansat la Salonul de carte Bookfest, în mai 2014.

Aurul alchimistului ne conduce parcă prin toate cele nouă cercuri ale Infernului dantesc, ne prezintă – uneori cu candoare, însă cel mai adesea cu obiectivitate și talent – parcursul artistului, preocupat de arta sa, printr-o lume nouă, până atunci necunoscută celor veniți din estul Europei, o lume în care drumurile, deși păreau a fi pavate cu bune intenții, s-au dovedit a fi presărate cu capcane. După lectura ultimei pagini a cărții, cititorul poate declara că a înțeles, în sfârșit, care a fost drumul acestui om și artist invidiat, bârfit și controversat. Mărturie a adevărurilor cuprinse în carte stau chiar operele create în cei zece ani de viață în Occident, adevărate avataruri ale existenței artistului. ‟ (Ioan Popescu, autorul prefeței)

Tags: , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑