Eveniment

Published on septembrie 20th, 2021 | by Marius

0

Nahum Sternberg expune la București!

Marius Tița

Vitruviu, în De arhitectura, compară templul cu corpul omenesc și proporțiile sale. De acolo s-a inspirat și Leonardo da Vinci când a croit ”Omul Vitruvian”, desen artistic ce respect proporțiile sugerate de Vitruviu pentru oameni și temple. Cinci secole mai târziu, arhitectul grafician Naum Sternberg practică desenul după model cu o pasiune de invidiat, știut fiind cât de complicat este să reprezinți corpul uman, așa, cu cap cu tot! Pozele sunt de atelier, solicitante dar care oferă maximum de satisfacție artistică. Dar nu s-a terminat atunci când conturul se închide, ca într-o aureolă ce îmbracă omul cu totul. Pe calculator, maestrul arhitect șterge din tușe și le pune spații cromatice desenelor sale. Nu le îmblânzește și nici nu le îmbracă, le dă, însă, dimensiunea culorii, a discuției continuate pe firul gestului spontan al rapidei înschițări.

Grafica lui Nahum Sternberg uimește prin dinamism și expresivitate, întocmai cum făceau sculpturile antice. Și tot acolo ne duce, în lumina incredibilă a spațiului mediteraneean, cu uimitoarele sale civilizații, în drapaje alegorice și nuditate olimpică. Nu puține formule adoptate de artist amintesc de ceramica pictată acum câteva mii de ani, cu aceleași linii ferme ce taie în spații cromatice compacte, de o modernitate încântătoare.

Nahum Sternberg, Drawings, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, București

Fotografii de Mihnea Tița

Marius Tița, Nahum Sternberg

Marius Tița, Nahum Sternberg, Ligia Ciornei, Sergiu Moise, Vlad-Iulian Fodor

Nahum Sternberg s‐a născut în anul 1946, în Bucureşti,  şi a absolvit Facultatea de  Arhitectură “Ion Mincu” din Capitală,  începându-şi cariera de arhitect la Braşov. În 1974 a emigrat în Israel şi a continuat să lucreze ca arhitect până în prezent, ocupându‐se de o gamă foarte variată de proiecte: clădiri de locuinţe, de birouri, comerciale, şcoli, grădiniţe, cămine studenţeşti, centre pedagogice, biblioteci, săli de sport, teatre, hoteluri, policlinici, ş.a. I‐a plăcut să deseneze de mic copil şi le‐a făcut nenumărate portrete prietenilor şi colegilor de şcoală şi de facultate, iar pasiunea lui pentru desen a continuat peste decenii.

Nahum desenează întotdeauna după model, de obicei în cărbune sau grafit,  după care continuă să lucreze la aceste desene în studioul său din   Tel Aviv.  Uneori îşi scanează desenele, apoi le prelucreaza în Photoshop, creând adeseori serii alternative în texturi şi culori diferite.

EXPOZIŢII

1964‐1970   Expoziţii colective ‐ Facultatea de Arhitectură “Ion Mincu”,  Bucureşti.

1969   Expoziţie personală ‐ Facultatea de Construcţii din Bucureşti.

1975   Expoziţie colectivă – Tel Aviv – Israel.

2016   Expoziţie personală ‐ Galeria kibuţului Yagur de lângă Haifa.        

Expoziţie personală – Jerusalem’s Nature Museum, Ierusalim.             

Expoziţie colectivă – Galeria Centrala, Tel Aviv.

2017   Expoziţie colectivă – Galeria Naima House Art, Ierusalim.

2018   Expoziţie colectivă – Galeria SPACE, Tel Aviv             

Expoziţie colectivă – Tribes – Orly Dvir Studio, Tel Aviv.             

Expoziţie colectivă – Venus – Orly Dvir Studio‐Cuckoo’s Nest Tel Aviv. 2019   Expoziţie colectivă – Fresh is back – Orly Dvir Studio, Tel Aviv.  Expoziţie colectivă – Artă figurativă – Ayelet Boker Art Gallery, Tel Aviv.  Expoziţie colectivă – Orly Dvir Studio – Dizengoff Center, Tel Aviv. 2021   Expoziţiile “Arta Plastică Contemporană din România”, ediţia a III-a, la Râmnicu Vâlcea şi Hunedoara.

Simpozionul internaţional de artă contemporană, Hărman, curatori: Nicolae‐Ioan Vrâncean şi Gheorghe Pogan.

„Zoom in, zoom out. Contribuții culturale ale minorităților române în arta contemporană”, Galeria SENAT, Bucureşti.

“Întâlnire de pictură în Deltă”, Pensiunea “Doi căpitani”, Crişan.

Tags: ,


About the Author



Back to Top ↑