Reportaj

Published on ianuarie 29th, 2020 | by Marius

0

Noul Muzeu de Artă Vizuală ce se ridică la Galați

Marius Tița

În zgomotul infernal din jurul nostru, vestea că se construiește un muzeu nou, la noi, a trecut aproape neobservată. Înțelegeți? Un muzeu nou, ridicat acum, de la zero, de fapt de la minus, că se ridică de sub pământ, un proiect modern, cu geamuri mari și beton aruncat în punți îndrăznețe.

Oricum, Muzeul de Artă Vizuală de la Galați, înființat în 1967, era o minune pentru România dinainte de 1989 pentru că avea lucrări de artiști ”în viață”, formulă admisă doar pentru Ceaușești. După Revoluție, sediul impozant al MAV a fost retrocedat, este o altă poveste, astfel că muzeul a ajuns într-o ”haină” care îl strânge rău de tot.

Ideea unei construcții noi este mai veche dar în 2018 lucrurile s-au dezlegat, semnăturile s-au așezat la locul lor și banii au fost alocați. Este vorba de 4,7 milioane de euro, fonduri ale Consiliului Județean Galați. Un rol aparte a avut în acest demers chiar președintele acestui for, Costel Fotea.

Prima cupă de escavator s-a înfipt în spațiul alocat, în parcul Rizer din Galați, la 21 septembrie 2018 și lucrările nu s-au mai oprit de atunci. Arhitectul Dan Ujeucă a proiectat un spațiu expozițional modern de 4 mii de metri pătrați, cu săli de expunere și de întâlnire, cu laboratoare de restaurare, cu bibliotecă și o sală Auditorium de 180 de locuri.

”Portret de băiat” de Tonitza, la sediul actual al Muzeului și la Art Safari 2019, cu Marius Tița și Dan Basarab Nanu, directorul MAV

Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală din Galați, este nerăbdător să vadă finalizarea acestui proiect excepțional, după un deceniu de așteptări. Tezaurul existent al Muzeului va fi pus în valoare în noua și spectaculoasa clădire și multe evenimente se vor petrece aici, continuând cu istorie de simeză o istorie de șantier ce se scrie chiar în aceste zile.

Împreună cu Dan Basarab Nanu, suntem nerăbdători să pășim pe puntea de lumină a noului Muzeu. Până atunci, directorul cu un program infernal ne trimite imagini cu mersul șantierului, imagini pe care le arătăm tuturor, spre fremătânda noastră bucurie.

Fotografii de Dan Basarab Nanu

6 noiembrie 2020

Construirea noului muzeu nu ține seama de pandemii sau campanii electorale, merge cu hotărâre înainte, astfel că, în acest noiembrie trist, cu culori incredibile, se conturează perfect remarcabila clădire, arată ca în planurile inspirate cu care s-a pornit la drum. Fotografiile acestei zile au fost realizate de Ada-Simona Biriș, tot de la Muzeul de Artă Vizuală din Galați.

.

 

 

 

21 mai 2020

Se lucrează intens pe șantierul noului Muzeu de la Galați, care se conturează din ce în ce mai mult și seamănă cu  planurile arhitecților.

 

 

 

  

 

2 aprilie 2020

Sunt clipe teribile pentru umanitate și nici nu știm când și cum se va termina acest coșmar. Pe șantierul Muzeului de Artă Vizuală din Galați se lucrează intens și susținut, noul muzeu prinzând tot mai mult din minunatul său contur.

 

 

  

 

13 martie 2020

 

23 ianuarie 2020

10 ianuarie 2020

25 noiembrie 2019

14 noiembrie 2019

1 octombrie 2019

  

 

17 septembrie 2019

 

11 august 2019

27 iunie 2019

 

16 aprilie 2019

23 martie 2019

5 martie 2019

 

 

24 octombrie 2018

Fotografii de Marius Tița

 

Marius Tița, o lopată de ajutor

  

 

  

Criticul de artă Marius Tița și pictorul Gheorghe Miron, înainte de apariția cimentului

Tags: , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑