Reportaj

Published on September 2nd, 2021 | by Marius

0

O zi olimpică

Mihnea Tița

Aflându-ne la Berlin, și pentru că anul acesta au avut loc Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, am zis să facem o vizită Stadionului Olimpic din Berlin, unde a avut loc competiția olimpică din 1936. Acest stadion, ca și orașul Berlin, sunt pline de mărturii istorice: de la aurul câștigat de alergătorul american Jesse Owens, la Bătălia Berlinului și până la evenimente mai apropiate de noi, cum ar fi Cupa Mondială din 2006 sau finala Champions League din 2015, câștigată de Barcelona în fața lui Juventus. Întâmplător, am vizitat acest stadion exact când se împlineau 85 de ani de la Jocurile Olimpice din 1936, dar nimic nu amintea acest lucru.

Construcția stadionului a început în 1934 și a fost terminată în 1936 pe locul vechiului stadion olimpic construit pentru Jocurile Olimpice din 1916, care nu au mai avut loc din cauza începerii Primului Război Mondial. Inițial stadionul trebuia doar renovat dar, după ce Partidul Nazist a ajuns la putere, liderul partidului, Adolf Hitler, a ordonat construirea unui nou stadion, dar și a unui nou complex sportiv.

Am ales să mergem cu metroul până la stadion. După ce am coborât la stația Olympiastadion ne-am îndreptat spre stadion pe un drum care trece printr-un frumos parc. Ieșind din acest parc, primul lucru pe care l-am văzut a fost poarta olimpică, formată din două coloane înalte de piatră, robuste și reci, amintindu-ne de perioada în care a fost construită. Odată ce intri în stadion simți că ești într-o arenă de gladiatori. În capătul de vest al stadionului se află Poarta Maraton, tăiată în tribune, unde a fost aprinsă flacăra olimpică, dar și patru plăci de marmură cu numele tuturor câștigătorilor. Pe axul central, dincolo de Poarta Maraton, se vede Turnul Clopotului Olimpic, care a sunat startul Jocurilor din 1936. Turnul a fost afectat în timpul luptelor care au avut loc la Berlin, la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, a fost demolat pentru că era într-o stare precară, dar a fost reconstruit în 1962, chiar de arhitectul stadionului, Werner March. Poate fi vizitat, iar din vârful turnului se vede o panoramă frumoasă a stadionului, a complexului sportiv, dar și a orașului Berlin. Clopotul Turnului este unul nou, refăcut, desigur fără semnele naziste ale originalului. Și acesta este păstrat și expus, în partea de sud a stadionului, având urme de obuze, iar svastica nazistă acoperită. În jurul stadionului, în cadrul complexului sportiv Olympiastadion, se află bazine de înot, tot felul de terenuri de antrenament, toate excelent întreținute, dar și un stadion mai mic. Pe partea stângă, dar și pe cea dreaptă se află stele de piatră cu numele tuturor câștigătorilor germani de la toate olimpiadele din 1896 până în zilele noastre.

Stadionul este casa echipei de fotbal Hertha Berlin, care joacă în Bundesliga și care în 2005 a jucat pe Stadionul Olimpic împotriva echipei Steaua București (actualmente FCSB) iar în 2006 împotriva echipei Rapid București. Stadionul Olimpic din Berlin este un loc extraordinar, plin de istorie, de arhitectură – chiar dacă mai dură – și nu în ultimul rând de terenuri de antrenament extraordinare care te fac să realizezi de ce sunt așa de buni germanii la toate întrecerile sportive.

Tags: , ,


About the Author



Back to Top ↑